Als slaaf werken aan hoge hakken

vrijdag 17 februari 2017

Stock foto IJM 2017

BANGALORE, INDIA – International Justice Mission heeft woensdag 8 februari 11 arbeiders, onder wie drie tienerjongens, bevrijd uit een schoenfabriek. IJM deed dat samen met de politie en ambtenaren die zich hiervoor proactief inzetten. De bevrijdde mannen en jongens kwamen uit het noorden van India.


De arbeiders vertelden dat ze op het aanbod van de handelaren ingingen omdat ze hen een goed betaalde baan in het vooruitzicht stelden. Het werd echter een streng bewaakte vorm van dwangarbeid onder zware condities.
De mannen zwoegden van 8 uur ‘s morgens tot 11 uur ‘s avonds. Zeven dagen in de week maakten ze hoge hakken voor damesschoenen. Ze werkten met kokend hete machines en ademden de hele dag agressieve chemicaliën in. Ze aten en sliepen in dezelfde werkruimte. Sommigen werkten al vier jaar onder deze omstandigheden.
Een jonge man vertelde: “Diverse keren heb ik gevraagd of ik even naar mijn huis in Bihar mocht maar ik ben er in vier jaar niet geweest. Ik speelde met de gedachte om weg te lopen maar anderen die dat deden werden teruggehaald, geslagen met ijzeren stokken, gemarteld met lange naalden en voor enkele dagen opgesloten.”

 

'Zeven dagen in de week maakten ze hoge hakken voor damesschoenen'


IJM Bangalore ontdekte het vreselijke misbruik in deze fabriek en alarmeerde de plaatselijke overheid. Samen coördineerden ze de reddingsoperatie. Zo brachten ze deze jonge mannen in veiligheid maar ook verzamelden ze bewijsmateriaal om de schuldigen aan te houden. Een van hen is al in hechtenis genomen. De politie zoekt de andere verdachten in deze zaak.
Na deze redding kregen de mannen elk uit handen van de overheid een zogenoemd ‘Release Certificate’. Daarmee worden de valse schulden en alle andere claims die de schoenfabrikanten hun oplegden, opgeheven. Ook zorgde de plaatselijke overheid voor eten en medische zorg. Daarna werd er voor gezorgd dat de mannen met de trein naar hun huizen in Bihar konden. Mensen van IJM reisden mee om er zeker van te zijn dat ze veilig thuiskwamen.


De drie bevrijde tienerjongens staan onder bescherming van de Child Welfare Committee. Zij zullen bepalen wanneer het voor deze jongeren veilig genoeg is om naar huis te gaan.
Lees meer over deze reddingsoperatie in de Times of India, The Hindu, de Deccan Chronicle en de New Indian Express.

 

Help jij al bij de bevrijding van slaven?

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden