24 jongetjes bevrijd van Lake Volta

woensdag 15 februari 2017

LAKE VOLTA, GHANA - 24 jongens zijn bevrijd van vissersboten op Ghana’s Lake Volta. International Justice Mission (IJM), werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij, werkte samen met lokale autoriteiten om de jongens te redden. De jongste van de slachtoffers was zeven jaar jong. Zestien verdachten werden gearresteerd.

“Wij zijn erg blij dat wij als IJM hebben kunnen assisteren bij de bevrijding van de jongens, die verschrikkelijk werden uitgebuit en mishandeld,” aldus Caroly Houmes, directeur van IJM in Nederland. “Er zitten nog steeds duizenden jongens gevangen op het meer. Wij zullen samen met de Ghanese overheid dit geweld tegen deze jongens blijven bestrijden, totdat al de slachtoffers vrij zijn."

Circa 50.000 kinderen werken in de Ghanese visindustrie, van wie tienduizenden op Lake Volta. IJM schat na uitgebreid onderzoek in 2013 in dat bijna zestig procent van deze jongens slachtoffer is van mensenhandel. Meer dan de helft van hen is tien jaar of jonger. Zij worden vaak met bruut geweld gedwongen lange werkdagen te maken. Zij krijgen nauwelijks slaap en rust. De condities waarin zij leven zijn verschrikkelijk.

IJM stelde de jongens bij hun bevrijding gerust dat zij nu veilig en vrij waren. Toen de jongens zich dit realiseerden, begonnen zij te zingen en te klappen. De jongste van hen viel direct in slaap. De kinderen kregen direct medische zorg.

“Het was voor hen een nieuwe ervaring om te leven als kind, een gezonde maaltijd te krijgen, te kunnen slapen en lekker te voetballen,” aldus Houmes.

IJM becomplimenteert de Ghanese politie voor hun ondersteuning bij de reddingsoperatie.

IJM werkt in 17 gemeenschappen in ontwikkelingslanden om kinderen te bevrijden, op te vangen, daders te laten berechten en gebroken rechtssystemen te herstellen. In Ghana werkt IJM met lokale autoriteiten om de handel in kinderen die gedwongen worden te werken op Lake Volta aan te pakken.

 

Help ons bij dit bevrijdingswerk!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden