Mooie stappen in strijd tegen slavernij

woensdag 25 januari 2017

De bevrijde gezinnen die nu recht is gedaan

Een van de fabrieken waar slaven vastzaten.


BANGALORE, INDIA - In de eerste weken van het jaar hebben IJM en lokale autoriteiten een goede slag geslagen in de strijd tegen slavernij in Bangalore, India.

Op 9 januari vierde het IJM-team de veroordeling van een machtige eigenaar van slaven. Het was het eind van een rechtszaak die al jaren speelde. Het was de eerste veroordeling van het jaar.
De rijke misdadiger hield twaalf slachtoffers gevangen in een steenfabriek. Hij liet hen onmenselijk hard en veel werken. De kinderen, vrouwen en mannen leefden in voortdurende angst voor geweld en konden geen kant uit. Totdat de politie hen met IJM in februari 2012 bevrijdde.

De rechtszaak tegen de gewelddadige eigenaar van de steenfabriek sleepte zich jaren voort, maar IJM en de slachtoffers bleven volhardend tot de uitspraak eerder deze maand. De veroordeelde moet drie jaar de gevangenis in.

Nieuwe bevrijdingsactie
Op 13 januari konden wij nog een succes vieren. Samen met lokale autoriteiten deden wij een inval in verschillende fabrieken waar plastic wordt gemaakt. In de fabrieken werden tienerjongens en jonge mannen vastgehouden en uitgebuit als slaaf. De slachtoffers kwamen uit het noorden van India (Bangalore ligt in het zuiden) en leefden onder verschrikkelijke omstandigheden. Sommigen van hen zaten al drie jaar vast in de fabriek waar zij werkten.

Het reddingsteam ging effectief te werk en viel kort na elkaar drie fabrieken binnen. We zorgden ervoor dat al de slachtoffers konden worden bevrijd voordat de eigenaar gewaarschuwd kon worden. 23 slachtoffers werden bevrijd en vier verdachten werden gearresteerd. Onder hen de mensenhandelaar die de jongens in de val had gelokt.

De ambtenaren zorgden ervoor dat ieder slachtoffer zijn verhaal kon doen, te eten kreeg en de nodige medische zorg. IJM en een partnerorganisatie hielpen de jongens terug te keren naar hun woonplaats. Zij zullen de juiste nazorg krijgen en nieuw leven kunnen beginnen.

IJM zal blijven vechten tegen slavernij. Omdat iedereen recht heeft op een leven in vrijheid. Door slachtoffers te bevrijden en daders te laten berechten, geloven wij dat de armsten beschermd kunnen worden tegen geweld en wij voor eens en voor altijd een eind kunnen maken aan slavernij.

 

Maak deel uit van de grootste beweging tegen slavernij! Until all are free!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden