Recordstraf in 'hand-hak-zaak'

zondag 8 januari 2017

Dialu juichte de veroordelingen toe, maar weet dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

ODISHA, INDIA – Acht mensenhandelaren zijn veroordeeld voor marteling en het afhakken van de rechterhanden van twee onschuldige mannen die zij tot slaaf probeerden te maken. Ieder van de acht handelaren werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf – de langste straffen ooit opgelegd in een zaak van dwangarbeid in India – terwijl de zaak van een negende verdachte nog dient.
Met deze veroordelingen komt een einde aan een bijna drie jaar durend proces in één van de meest bloedige zaken van mensenhandel waar IJM ooit mee te maken kreeg.


In december 2013 werd een groep van 14 mannen en vrouwen misleid door de handelaren, die probeerden om hen onder dwang te laten werken in een oven voor bakstenen. De groep besefte wat er gebeurde en wist te ontsnappen, maar twee mannen – Dialu en Nilambar – werden al snel opnieuw gevangen genomen.
Als straf voor hun ontsnappingspoging werden de mannen bijna een week lang gevangen gehouden, uitgehongerd, getergd en gemarteld. Toen, diep in de nacht, werden de mannen door de handlangers bedreigd en voor de keuze geplaatst: je verliest je hoofd, je rechterbeen of je rechterhand. De rechterhanden van Dialu en Nilambar werden tot bij de pols afgehakt.
Dialu kan zich nog herinneren dat hij dacht: “Nu is het moment gekomen dat ik doodga.”

 

'Nu is het moment gekomen dat ik doodga'

 

Als door een wonder wisten de mannen een gevaarlijke ontsnapping uit te voeren en liepen ze verscheidene uren om medische hulp te bereiken. Lokale non-profitorganisaties en media hoorden al snel hun schokkende verhaal, en één van de organisaties nam contact op met IJM om hulp.
Sindsdien heeft IJM publieke aanklagers ondersteund in de rechtszaak en voorzag IJM in onmisbare nazorg voor Dialu en Nilambar, zoals dringende medische hulp en een langdurig rehabilitatieprogramma om hun families te helpen om na deze verschrikkelijke beproeving verder te gaan. De beide mannen voltooiden het nazorgprogramma van IJM in augustus 2016. Helaas overleed Nilambar slechts enkele maanden later plotseling door een medische oorzaak.


De beruchte “hand-hak” zaak kreeg nationale aandacht in India en zorgde zelfs voor een richtlijn van het Hooggerechtshof in India voor de staat Odisha – waar de misdaden werden gepleegd – om het zo noodzakelijke verweer tegen mensenhandel te verbeteren.
Op 24 december 2016, na jaren van getuigen en wachten, was Dialu aanwezig in de rechtszaal toen de rechter alle acht de verdachten schuldig bevond aan misdrijven waaronder ontvoering, mensenhandel, gedwongen slavenarbeid en poging tot moord en hen tot gevangenisstraffen veroordeelde.
Deze levenslange straffen zijn de zwaarste ooit opgelegd in een Indiase dwangarbeid-zaak, en bijkomende slachtoffervergoedingen zullen de families van Dialu en Nilambar helpen om volledig te herstellen van de gebeurtenissen. Hooggeplaatste medewerkers van de rechtbank hebben gezegd te hopen dat deze zware vonnissen andere criminelen ervan weerhouden om dergelijke afschrikwekkende feiten te plegen tegen de armen.

 

Lees meer over deze grensverleggende uitspraken in (Engels) Reuters en The Times of India.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden