Zussen herenigd nadat beide als seksslaaf verkocht werden

woensdag 4 januari 2017

Een maatschappelijk werker van IJM stelt de 13-jarige Tania* gerust tijdens de nacht dat zij werd gered uit de gedwongen prostitutie.

CALCUTTA, INDIA – Twee jonge zussen zijn herenigd nadat beide werden verkocht als seksslaaf door hun eigen moeder. Met dank aan IJM en de lokale anti-mensenhandel politie zijn zij nu veilig en kunnen zij herstellen in alle rust. Hun moeder en twee andere pooiers zitten in de gevangenis hun straf uit.

Net 15 jaar was Priety toen zij voor het eerst door haar moeder werd verkocht in de seksindustrie. Ze werd gedwongen de enige broodwinner van de familie te zijn. De vier maanden daarna werd zij regelmatig misbruikt door mannen tijdens afspraken in een geheim appartement in één van de woonwijken van Calcutta.
Omdat de autoriteiten waakzamer zijn in de traditionele rosse buurten, zijn veel mensenhandelaren en pooiers in Calcutta begonnen op deze manier jongere meisjes uit te buiten. Ze gebruiken tussenpersonen om ontmoetingen te faciliteren met klanten die kinderen of tieners willen uitbuiten, ver uit het zicht van de autoriteiten.


In mei 2015 hielpen IJM en lokale autoriteiten bij het redden van Priety en brachten zij haar in veiligheid. Haar moeder werd gearresteerd bij deze reddingsoperatie, maar werd later op borgtocht vrijgelaten. Priety vertelde IJM dat zij zeer ongerust was dat haar 13-jarige zusje, Tania, binnenkort ook als seksslaaf verkocht zou worden.
Maandenlang speurde het IJM-team naar het jonge meisje. In juni 2016 konden zij haar lokaliseren. Het was precies zoals Priety had gevreesd: Hun moeder werkte met twee andere pooiers om Tania te verkopen als seksslaaf in een bescheiden privé appartement.

Tania werd gevonden, maar het IJM-team wist dat het infiltreren van dit particuliere netwerk extreem moeilijk zou zijn. Als hun reddingsoperatie zou mislukken, zou Tania’s moeder haar voortaan nog beter verbergen en het onmogelijk maken haar opnieuw te vinden.

Een riskante reddingsoperatie
Gedurende de volgende maanden coördineerden IJM en lokale politie een complexe reddingsoperatie om Tania te bevrijden en haar moeder, die zich steeds verdachter en geheimzinniger begon te gedragen, te arresteren.

 

'Maandenlang speurde het IJM-team naar het jonge meisje'

 

Op 18 oktober leidde Calcutta’s anti-mensenhandel politie een operatie om Tania’s verblijfplaats te bevestigen, veilig het appartement te infiltreren en de pooiers snel te stoppen. Ze waren vastbesloten om deze misdadigers voor het gerecht te brengen. Samen met IJM redde zij Tania en een ander 17-jarig meisje dat werd uitgebuit.
“Zowel de politie als IJM werkten de afgelopen negen maanden heel hard aan deze zaak,” benoemt B. Chiru, IJM’s associate director van behandelde zaken. “Er waren momenten waarop redding onmogelijk leek, maar op de dag van de redding kon het niet beter zijn gegaan.”
De politie arresteerde Priety’s moeder opnieuw, samen met twee anderen die de illegale activiteiten organiseerden. Op 28 oktober vroeg de politie IJM’s hulp om nog een betrokkene te arresteren.


Tania en de andere overlevende werden onmiddellijk na de redding naar een politiebureau gebracht om hun verklaring af te leggen. Daarna kregen zij tijdelijk onderdak om te kunnen rusten. Vandaag de dag hebben beide jonge vrouwen een liefdevol thuis dat hen nazorg biedt – en Priety en Tania hadden een vreugdevolle hereniging.
“De vreugde van de hereniging van de zusters werd gevoeld door alle betrokkenen”, zegt Chiru. “Dit was reden voor vreugde en feest voor de politie van Calcutta en IJM.”

Momenteel krijgen beide zussen counseling en onderwijs in hun nieuwe thuis, zodat zij hun leven kunnen herbouwen in rust en vrede. Priety hoopt op een dag schoonheidsspecialiste te worden. Tania is zeer enthousiast om weer bij haar zus te zijn.

* Priety en Tania zijn gefingeerde namen, ter bescherming van de privacy.

 

Help te blijven zoeken naar meisjes als Priety en Tania!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden