Drie mensenhandelaren veroordeeld

vrijdag 4 november 2016

MUMBAI, INDIA – Deze week zegevierde het recht. De vrouwen die drie meisjes verkochten om te werken in de seksindustrie werden woensdag veroordeeld. Het juridisch proces duurde zeven jaar.


De rechtsgang werd vanwege verschillende oorzaken gedwarsboomd. Rechters werden vervangen en de advocaten van de mensenhandelaren haalden alles uit de kast om het proces te vertragen. De slachtoffers en hun getuigen moesten keer op keer hun verhaal doen. Ze deden dat eerlijk en oprecht opdat het recht zijn loop zou vinden.
Uiteindelijk hoorden de drie vrouwen hun straf: zeven jaar gevangenschap en een flinke boete. Dat geld zal verdeeld worden onder de slachtoffers die daarmee de kosten van hun herstel kunnen betalen.
Een van de advocaten van IJM zei verheugd: “Deze zaak heeft bewezen dat geduld wordt beloond. Het mag dan zeven jaar geduurd hebben, aan de slachtoffers is recht gedaan. Het is een teken van hoop dat ondanks vele strubbelingen en vertragingen, de rechter toch luistert naar de verhalen van de slachtoffers en een rechtvaardig oordeel velt”.
IJM Mumbai heeft honderden meisjes en jonge vrouwen gered uit de seksindustrie en heeft er aan bij gedragen dat 97 daders werden veroordeeld voor hun misdaden.


Meisjes als Riya* zijn nu opgelucht en blij.
Een van de meisjes in deze zaak, Riya, was 14 jaar toen ze in 2009 in aanraking kwam met de, nu veroordeelde, vrouwen. Riya’s familie was arm en hun dagelijks leven was een ‘struggle for life’. De vrouwen beloofden haar een goede baan, waarmee ze geld kon verdienen voor haar familie.
Die avond gaven de vrouwen Riya een mooie sarong om aan te trekken en reden met haar door de stad. Ze telefoneerden en maakten afspraken en zetten Riya af bij een wegrestaurant met een hotelletje. Daar zag Riya twee angstige jonge meisjes en besefte ze dat ze was verkocht voor seks.
De transactie was nog gaande toen de Mumbai politie met werkers van IJM de kleine kamer binnenvielen en de pooier en de handelaren arresteerden. Ze hadden deze mensenhandelaren al een tijdje gevolgd en konden eindelijk inbreken in dit netwerk van seksindustrie.
Riya en de andere meisjes werden naar een veilige plek gebracht en vandaar gingen ze naar een tehuis, waar ze voor een paar jaar kunnen werken aan herstel en waar ze scholing krijgen.


In 2010 was Riya klaar met school. Daarna studeerde ze bij Mumbai’s grootste scheepswerf waar ze cum laude slaagde. Ze hoopt dat ze daar een vaste baan krijgt. Ondertussen geniet ze met vrienden en vriendinnen van de avonden aan Mumbai’s waterfront.

*Ter bescherming van de privacy is Riya niet haar echte naam.

International Justice Mission beschermt de armste mensen tegen geweld door samen te werken met lokale overheden. Met als doel slachtoffers te bevrijden, criminelen te laten berechten, levens te herstellen en het rechtssysteem te versterken. Sinds 2000 werkt IJM in Mumbai. Lokale overheden en politie worden getraind om mensenhandel te bestrijden. Door deze samenwerking zijn sinds 2000 honderden meisjes en jonge vrouwen bevrijd.

Help meisjes als Riya te bevrijden en daders te berechten. Word maandelijkse donateur van IJM.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden