Het verhaal van Riya

vrijdag 14 oktober 2016

Riya met een nazorgmedewerkster van IJM

MUMBAI, INDIA – Riya* straalt van blijdschap als ze door de haven van Mumbai loopt. Het is haar favoriete plek in de stad, vlak bij haar werk en waar ze haar vrienden ontmoet. Ze houdt haar roze dupatta doek hoog boven haar hoofd, wapperend in de wind. Zes jaar geleden had ze nooit kunnen denken eens zo blij te zijn.

Riya’s jeugd was niet gemakkelijk. Haar moeder pleegde zelfmoord toen Riya nog jong was en haar vader, alcoholist, keek niet naar haar om. Hij sprak nauwelijks met zijn kinderen en voorzag niet in hun basisbehoeften. Als jonge tiener moest Riya voor haar twee broertjes zorgen in hun kleine, vervallen huisje in een arme buurt. Na groep 8 stopte ze met school om als dienstmeisje het gezinsinkomen te gaan verdienen. Het kostte haar alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.
Wanhopig vroeg de 14-jarige Riya haar werkgever haar te helpen een ander baantje te vinden.
De vrouw gaf Riya een sari en droeg haar op deze te dragen en haar die avond te ontmoeten. De vrouw en een vriendin brachten Riya naar verschillende plekken in de stad en pleegden in stilte enkele telefoontjes, voordat ze haar uiteindelijk naar een motel reden.
De vrouwen legden uit dat Riya verkocht werd voor seks. Voordat ze kon reageren, vertelden ze dat ze 80.000 roepies (bijna 1.100 euro) kon verdienen – genoeg om haar huis te repareren, het schoolgeld van haar broertjes te betalen en haar leven totaal te veranderen. Het was alles dat Riya wilde. Op haar hoede, maar in ernstige nood, stemde ze toe. Ze volgde hen de trap op naar een kamer waar ze twee andere tienermeisjes met hun moeders zag. Allen daar voor hetzelfde doel. Een pooier betaalde de vrouwen die de meisjes hadden gebracht en Riya dacht dat haar lot was bezegeld.

Maar binnen enkele minuten na de transactie, betraden politieagenten uit Mumbai en medewerkers van IJM het gebouw en arresteerden de pooier en de mensenhandelaars. Ze hadden deze misdadigers al een tijdje in het vizier en konden de bende deze avond eindelijk oprollen. De agenten brachten de meisjes naar een politiebureau om hun verhaal te horen. De meisjes waren zichtbaar overstuur, maar maatschappelijk werkers van IJM konden hen geruststellen, totdat ze gekalmeerd waren om de waarheid te vertellen over hun uitbuiters en de verlammende angst die ze hadden ervaren.
Riya en een ander jong meisje werden vervolgens naar een opvanghuis gebracht. Lila, Riya’s maatschappelijk werker van IJM had in overeenstemming met de autoriteiten besloten dat het niet veilig voor haar was om terug te keren naar het huis van haar vader. Ondanks de relatieve veiligheid die Riya ervaarde, kostte het haar grote moeite gescheiden te zijn van haar broertjes en meerdere malen probeerde ze weg te lopen.

‘Ik heb Lila een hoop kopzorgen bezorgd’, herinnert Riya zich, ‘maar ze was altijd erg begripvol’.
Later ging Riya naar een ander opvanghuis waar ze therapie bleef ontvangen en ze zich op haar studie kon richten. Trots slaagde ze in 2010 voor groep 10**. Toen recruiters van een scheepswerf een presentatie in het opvanghuis kwamen geven, raakte Riya enthousiast om een vervolgopleiding te doen en op een uitdagend gebied carrière te maken.

‘Ze maken oorlogsschepen. Erg interessant’, zegt ze.

Op 21-jarige leeftijd werd Riya onderscheiden door India’s meest toonaangevende scheepswerf, waar ze een stage tot technisch tekenaar tot een succesvol einde bracht. Van de 1200 studenten die zich jaarlijks aanmelden, worden er slechts twintig voor de opleiding toegelaten. De afgelopen twee jaar werkte en studeerde Riya bij de scheepswerf en leerde alle facetten van het vak.

Vandaag de dag koestert Riya haar academische successen en wacht ze op een sollicitatiegesprek voor een vaste positie. Ondertussen brengt ze graag tijd door met haar vrienden en houdt ze van avondwandelingen langs het strand.*een gefingeerde naam

**groep 10 in India is de hoogste klas van het basisonderwijs. Leerlingen zijn dan gemiddeld 15 jaar oud.

 

Help meisjes als Riya.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden