Families in dwangarbeid slapen buiten

donderdag 1 september 2016

Ambtenaren ondervragen de families en reiken hun de vrijheidscertificaten uit.

CHENNAI, INDIA – De mannen en vrouwen stonden te trillen van angst toen ze werden bevrijd door een team van IJM dat daarvoor samenwerkte met de plaatselijke autoriteiten. Woensdag 24 augustus 2016 werd de man die verantwoordelijk was voor de brute dwangarbeid gevangen genomen.
De vijftien mannen en vrouwen moesten hout hakken en ze vertelden allemaal hetzelfde verhaal. Ze leefden in armoede en hadden een lening aangevraagd bij de rijke houthandelaar. Het ging om kleine bedragen van circa 15 dollar. In ruil zouden ze voor hem werken.


De man begon echter steeds meer rente te vragen zodat ze jarenlang, vier tot acht jaar, voor hem moesten werken. Dat heet dwangarbeid.
Dit staaltje van machtsmisbruik stond in geen verhouding tot de geringe lening. De geredde families vertelden hoe hun leven een aaneenrijging was van angst, misbruik en uitputting.
Week na week werden ze gedwongen om 12 uur per dag een enorme hoeveelheid hout te hakken. In de avond en een deel van de nacht zwoegden ze door, om het hout klaar te maken voor de verkoop. Wanneer ze te langzaam werkten maakte de houthandelaar ze belachelijk of hij sloeg ze. De dwangarbeiders mochten het bedrijf niet verlaten en ze hadden geen tijd om een hut voor zichzelf te bouwen. Ze sliepen in de open lucht tot de zon opkwam voor de volgende werkdag.

 

'Een vrouw was negen maanden zwanger en in de hete zon aan het werk'

 


Een man liet een snee in zijn hand zien waar de baas hem met een sikkel verwondde omdat hij te langzaam werkte. Een vrouw was negen maanden zwanger en in de hete zon aan het werk toen het team van IJM aankwam.


IJM Chennai was op de hoogte gebracht van de mensonterende omstandigheden waaronder deze mensen werkten. Samen met het districtsbestuur werkte IJM aan de reddingsoperatie van woensdag 24 augustus. De families zijn in veiligheid gebracht, hun verhalen zijn gehoord. De wrede houthandelaar is opgepakt en zal berecht worden.
“Het was schrikbarend om te zien onder welke omstandigheden deze mensen werkten. Met name de hoogzwangere vrouw, zo hard aan het werk op het heetst van de dag,” zegt Gladys Finny, senior nazorg manager van IJM. “Maar het is ook bemoedigend om getuige te zijn van de proactieve houding van de districtsbestuurder om deze mensen te redden en te rehabiliteren.”

Inmiddels zijn de families veilig in hun dorp en kunnen ze werken aan herstel.


De overheid heeft certificaten uitgereikt, waarin staat dat de schuld waarvoor de mensen moesten werken niet meer bestaat. IJM zorgt ervoor dat de hoogzwangere vrouw en anderen de zorg krijgen die nodig is.
De families zullen deelnemen aan een tweejarig nazorgprogramma van IJM. Daarin werken ze aan herstel van fysieke en emotionele schade, aan de opbouw van een nieuw leven, zodat er weer hoop is voor de toekomst. Sociaal werkers zullen er op toezien dat deze families toegang hebben tot alle voorzieningen van de overheid waarop ze recht hebben.


IJM zal de lokale overheid helpen in de zaak tegen de wrede houthandelaar. Als hij berecht wordt voor zijn misdaden is dat een krachtig signaal naar de gemeenschap, speciaal naar bedrijfsleiders, dat dwangarbeid niet getolereerd wordt.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden