De eerste veroordeling van IJM in een live stream cybersekshandel zaak

dinsdag 16 augustus 2016

De drie zusjes met een IJM maatschappelijk werker gelijk na de reddingsoperatie

Het huis waar de meisjes werden uitgebuit.

CEBU, DE FILIPIJNEN – Een Filipijns koppel is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het live streamen van seksueel misbruik van hun eigen kinderen, dat werd uitgezonden naar betalende klanten over de hele wereld.
De kinderen - toen 3, 9, en 11 jaar oud - werden uit hun huis gered in september 2013. Sinds die tijd wonen zij samen in een nazorghuis waar zij het diepe trauma verwerken van de uitbuiting door hun eigen ouders.

Wat is cybersekshandel?

Cybersekshandel is het seksuele misbruik van kinderen, uitgezonden over internet, in ruil voor geld. De Filipijnen is een hotspot, omdat internettoegang daar normaal is geworden en Engels goed wordt gesproken. Dat maakt het makkelijk voor pedofielen en uitbuiters om het misbruik dat zij willen zien te dicteren.

'de jongere zusjes zagen alles wat er gebeurde'

De werving is anders dan bij traditionele zaken van kindersekshandel, waarbij pooiers of mensenhandelaren kwetsbare tieners werven om in bars te werken, die ondertussen eigenlijk bordelen zijn. Bij cybersekshandel richten de daders zich op kinderen die al in hun gemeenschap of familie zitten. In meer dan de helft van de IJM-zaken tot nu toe is de crimineel die profiteert van het misbruik een ouder, familielid of goede familievriend.
In deze zaak betaalden klanten van over de hele wereld, o.a. vanuit de VS, om het misbruik via de webcam te dirigeren.

Geen plek om je te verstoppen

Dianna* is de oudste van de drie zusjes. Ze ging overdag naar school, en kwam terug om ‘s nachts de angst in de ogen te kijken. De familie leefde in een eenkamerwoning gebouwd van beton en hout. Er waren geen afscheidingen in het huis, dus de jongere zusjes zagen alles wat er gebeurde, wanneer Dianna voor de pc moest staan die in de hoek was opgesteld.
Klanten maakten een betaling over naar haar ouders en schreven de seksuele handelingen voor die Dianna uit moest voeren. Al snel werden haar zusjes gedwongen om mee te doen. Nergens konden zij zich verstoppen.
Volgend op een tip van de US Homeland Security Investigations (HSI) zette de Filipijnse politie, HSI-agenten en IJM, op 4 september 2013 een undercoveroperatie op. De ouders dachten dat zij een show moesten voorbereiden, maar in plaats daarvan arriveerde er een politieteam en maatschappelijk werkers om hen te arresteren.
De 11-jarige Dianna en haar zusjes van 9 en 3 waren bevrijd van uitbuiting.

Wijsheid bij schuldbekentenis deal

Het zoeken naar gerechtigheid voor de kinderen heeft drie jaar geduurd. IJM hielp officieren van justitie in Cebu met het ontwikkelen van de juridische zaak. De IJM-advocaat die de leiding had bepleitte een schuldbekentenis deal.
In een schuldpleidooi geven de aangeklaagden toe dat zij schuldig zijn, gewoonlijk in ruil voor een lagere aanklacht of straf. Het kan er ook voor zorgen dat de slachtoffers niet hoeven te getuigen. De kinderpsycholoog concludeerde dat het de kinderen opnieuw zou traumatiseren als zij tegen hun ouders moesten getuigen in de rechtbank.

'De vader brak in huilen uit terwijl hij met de meisjes sprak'

Op 19 juli werd de schikking afgehandeld en werden de ouders gestraft met 15 jaar gevangenisstraf en een boete vanwege hun schuldbekentenis.
“Er zit wijsheid in een deal met een schuldbekentenis,” vertelt Fernando Gubalane, Regionale Officier van Justitie en hoofd van het Samenwerkingsverband Agentschappen Tegen Mensenhandel (IACAT 7). “IACAT 7 en partners zijn er niet alleen voor de veroordeling van beschuldigde ouders maar ook voor het herstelproces van slachtoffers en om hen een licht te bieden voor de toekomst.”
Kinderen die seksueel misbruikt zijn door hun ouders voelen zich vaak schuldig bovenop hun verdriet, vanwege de scheiding die zij binnen hun familie zien. Een kinderpsycholoog hielp de kinderen met afscheid nemen. Tot verbazing van de IJM-advocaat, vertelden de ouders in hun oranje gevangenis overalls de zusjes dat wat gebeurde niet hun fout was. De vader brak in huilen uit terwijl hij met de meisjes sprak, nu 5,12 en 14 jaar oud.

Krachtige uitspraak schept belangrijk precedent

Het schuilhuis waar Dianna en haar zusjes wonen is een tweede thuis voor hen geworden, eentje waar zij opnieuw leren wat een kindertijd zonder geweld is. Dianna zegt dat zij later psycholoog wil worden, wat een hoopvolle afspiegeling laat zien van de band die zij heeft opgebouwd met haar eigen psycholoog.
Dit is de eerste veroordeling in een IJM-zaak over live stream cybersekshandel. Naar ons weten is het ook pas de tweede zaak binnen cybersekshandel in de Filipijnen die is afgerond met een schuldbekentenis deal. Deze ingeslagen weg in de zoektocht naar gerechtigheid, schept een belangrijk precedent voor de omgang met hartverscheurende zaken, waarbij ouders hun kinderen uitbuiten in de cybersekshandel.

* Een gefingeerde naam.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden