Cambodjaanse vrouw gered in China van handelaren in bruiden

maandag 8 augustus 2016

PHNOM PENH, CAMBODJA – Sophea* is eindelijk vrij nadat zij maandenlang gevangen gehouden was in China. De jonge vrouw dacht dat ze verhuisde om te trouwen, te werken en haar familie thuis te ondersteunen.
In plaats daarvan werd ze verkocht aan een Chinese echtgenoot, die haar op een verschrikkelijke manier verkrachtte en haar gevangen hield in een ware nachtmerrie. Sophea werd met regelmaat verkracht, geslagen met een bezemsteel, belaagd en belachelijk gemaakt door haar zogenaamde echtgenoot. Ze kreeg niet betaald voor het werk dat ze deed in het familiebedrijf en ze werd opgesloten in het familiegebouw.

Sophea kreeg het voor elkaar om stiekem haar broer te bellen met een telefoon die ze zorgvuldig verstopt hield. Haar broer kwam ongeveer 3 maanden geleden in contact met IJM en zo begon de missie om Sophea weer thuis te brengen.
De eerste uitdaging was om erachter te komen wat de exacte verblijfslocatie van Sophea was. Alhoewel IJM-personeel in Cambodja sporadisch contact had met Sophea, kon zij ons niet vertellen waar ze was. Ze las en sprak geen Mandarijn en al haar bewegingen werden streng in de gaten gehouden.

'Sophea was wanhopig en probeerde toch over het hek te klimmen'

Het huis was omringd door een hoog hek en ze vertelde IJM dat ze dood kon gaan of haar been kon breken als ze probeerde er overheen te springen. Op dat moment vond de familie van haar echtgenoot de telefoon en stopte alle communicatie. Sophea was wanhopig en probeerde toch over het hek te klimmen. Ze viel en raakte ernstig gewond aan haar enkel en rug, maar de familie van haar echtgenoot weigerde haar om naar de dokter te gaan.
Een week na de mislukte ontsnapping verscheen de Chinese politie bij het huis van de echtgenoot. Zij brachten Sophea gelijk voor een zware operatie naar het ziekenhuis. IJM werkte in de tussentijd verder met internationale organisaties, de Cambodjaanse overheid en de Chinese autoriteiten om Sophea thuis te krijgen.

Op 1 augustus stapte Sophea uit het vliegtuig en werd zij begroet door Cambodjaanse beambten en personeel van internationale organisaties, waaronder personeel van IJM. Na maanden van geheime telefoontjes en pijnlijke tegenslagen, was het een emotioneel moment voor het IJM-team op het drukke vliegveld, toen zij eindelijk Sophea in persoon konden ontmoeten.
“We zijn verheugd dat Sophea eindelijk haar vrijheid heeft gevonden en we zijn iedereen die zo hard heeft gewerkt om haar bevrijding veilig te stellen erg dankbaar. Zij is één van de vele Cambodjaanse vrouwen die verstrikt zit in misbruiksituaties in het buitenland. Daarom moet het werk doorgaan dat hen beschermt en dat mensenhandelaren verantwoordelijk houdt,” aldus Peter Williams, directeur van veldkantoor IJM Cambodja.
Sophea reist vandaag naar haar huis samen met haar familie. IJM zal Sophea ondersteunen door middel van nazorg en zal recht zoeken in haar zaak.

In januari 2016 is IJM een nieuw project gestart in Cambodja om slavernij aan te pakken (lees meer over de samenwerking met Winrock in een internationaal ontwikkelingsprogramma, USAID, om mensenhandel te bestrijden). IJM pakt verschillende zaken rondom arbeidsmensenhandel aan, zoals gedwongen arbeid in fabrieken, mensenhandel in de visindustrie en huishoudelijke slavernij. Dit is de eerste keer dat IJM een slachtoffer van mensenhandel, van welke vorm dan ook, in China heeft helpen te redden. Het benadrukt het belang van toenemende samenwerking over landgrenzen heen bij zaken tegen slavernij.

*Sophea is een gefingeerde naam


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden