Onvermoeibare autoriteiten en IJM redden vier jongens uit jaren van slavernij

dinsdag 2 augustus 2016

Eén van de geredde jongens ontvangt zijn officiële vrijheidscertificaat.

BANGALORE, INDIA – Op zaterdag 16 juli redden proactieve overheidsbeambten, politieagenten en IJM-medewerkers vier slachtoffers van mensenhandel uit een achteraf gelegen groenteboerderij. Het ging om drie tienerjongens, en een jongeman die zich al 10 jaar in slavernij bevond.
Alle vier zijn verhandeld aan de boerderij als kinderen, en gedwongen om te werken om hoge leningen af te betalen voor hun verarmde families – een roofzuchtige praktijk met de naam dwangarbeid. De jongste van hen begon al op 9-jarige leeftijd met werken.
“Dat kinderen en ouders werden gebruikt als gedwongen arbeiders bij deze groenteboerderij is een serieuze misdaad”, vindt de districtsbeambte die leiding gaf aan de reddingsoperatie. “De overheidsdiensten van de staat Karnataka nemen deze zaken heel erg serieus op en we doen invallen bij elke boerderij of fabriek die verdacht wordt van gedwongen arbeid.”

Verlaagd en vertwijfeld

De geredde jongens (nu in de leeftijd 14, 15, 16 en 25) vertellen dat ze werden gedwongen het hele jaar te werken, zeven dagen in de week en 14 uur per dag.
Ze plantten, gaven water, bemestten, en oogstten de groenten en rozen in de hete zon. Ze werden gedwongen met zware chemicaliën te sproeien, zonder bescherming. De eigenaren van de boerderij weigerden hen rust, zelfs niet toen de verdelgingsmiddelen hen ziek maakten. Ze moesten ook zorgen voor vijf koeien en ‘s nachts sliepen zij in de koeienschuur.

'De omstandigheden werden slechter en slechter'

Jarenlang werd het de arbeiders niet toegestaan om de boerderij te verlaten, op twee korte familiebezoeken na. Wanneer ze niet op tijd terugkwamen zocht de eigenaar of een van zijn zoons hen op, om hen eigenhandig weer terug te brengen.
De omstandigheden op de boerderij werden slechter en slechter met de tijd. Op het eind kregen de jongens regelmatig te maken met fysieke mishandeling en konden zij er simpelweg niet meer tegen.
“Wij leden op de boerderij en zochten radeloos naar een uitweg,” aldus één van de geredde jongens. “We kregen geen enkele tijd om te rusten, zelfs niet als we ziek waren. We werden geslagen als we tegen elkaar spraken of wanneer we kleine vergissingen maakten.”
Hij voegde daaraan toe: “Vier maanden nadat ik flink in elkaar geslagen was, vluchtte ik van de boerderij naar huis, maar de eigenaars zoon kwam naar het dorp en bracht me weer terug. Een week lang ging het redelijk, maar daarna begonnen ze me weer te slaan.”

Reddingsoperatie leidt tot serieuze aanklacht

IJM hoorde over de zaak van de jongens van iemand uit hun gemeenschap en werkte snel om bewijs te verzamelen en het aan de overheid te presenteren. Een ondernemende inspecteur van de gemeente – die bedrijven en arbeidsmisstanden controleert – werkte met grote discretie om een politieteam op de been te krijgen en ervoor te zorgen dat de geplande reddingsoperatie niet vooraf verraden zou worden.
Op zaterdag 16 juli kwam dit overheidsteam samen met IJM. Zij betraden de boerderij, verzamelden bewijs en brachten de jongens in veiligheid. De politie heeft een proces-verbaal opgemaakt tegen zes mensen, allen betrokken bij het houden van deze jongens en het dwingen tot uren afmattend werk.
De leidinggevende functionaris vertelt: “In deze zaak heeft de eigenaar een serieuze aanklacht gekregen voor mensenhandel, waar een minimumstraf van 10 jaar op staat. De arbeiders hebben vrijlatingscertificaten gekregen en.. ze worden geholpen bij herstel.”

Gelijk na de operatie werkten overheidsvertegenwoordigers samen met maatschappelijk werkers van IJM, om te zorgen voor voedzaam eten en medisch onderzoek voor de geredde jongens. Na het opnemen van hun verklaringen gaven ambtenaren hen de vrijlatingscertificaten om hen formeel te ontslaan van de schulden en andere verplichtingen die de eigenaar had gebruikt om hen te strikken. Het certificaat geeft hen tegelijkertijd recht op allerlei voordelen vanuit de overheid, terwijl zij hun levens opbouwen, thuis met hun families.

Coördinatie duidt op een grotere verandering

IJM werkt al sinds 2006 met ambtenaren in Bangalore om samen arbeidsmensenhandel aan te pakken. In deze tijd hebben we cruciale veranderingen in de houding en actie van het openbare rechterlijke systeem gezien.
“Ik zal nooit de politieagent vergeten die met ons meekwam met deze reddingsactie”, aldus Samuel George, de nazorgdirecteur van IJM Bangalore. “Hij doorstond een dag van 18 uur en bleef samen met ons doorgaan, om er zeker van te zijn dat al het papierwerk werd geregeld. Toen het eenmaal gedaan was om half 2 ’s nachts, dankten we hem voor zijn harde werk. Toen pauzeerde hij en zei: ‘Ik zou degene moeten zijn die jullie bedankt, omdat er nu vier mensen vrij zijn.’”

Over deze reddingsoperatie is verder te lezen in de Times of India, The Hindu, The New Indian Express en de Deccan Chronicle.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden