Malala Yousafzai verrast IJM Kenia met een bezoek

maandag 18 juli 2016

NAIROBI, KENIA —Activiste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai uit Pakistan bezocht onlangs ons kantoor in Kenia. Daar bracht zij haar condoleances over voor de moorden op onze collega, cliënt en de taxi-chauffeur, eerder deze maand.


“We maken een diepe buiging voor jullie moed en ik hoop dat jullie de hoop nooit verliezen,” sprak Yousafzai tegen de groep mensen in het IJM-kantoor in Nairobi, kort nadat zij verrast werden door haar bezoek. “De roep om gerechtigheid is hetzelfde in elk land.”

 

'Ze werd geraakt door het tragische verlies'

 

Yousafzai, 19 jaar, is prominent pleitster voor onderwijs voor vrouwen en is de jongste persoon ooit die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Ze begon zich uit te spreken voor gelijke onderwijskansen in Pakistan toen ze twaalf jaar was en verhoogde het bewustzijn hierover door een anoniem blog te plaatsen, onder het regime van de Taliban. Omdat zij openlijk haar mening uitte, werd zij in 2012 aangevallen, maar overleefde de aanslag.
Omdat onderdrukking haar niet vreemd is, bezocht Yousafzai het IJM-team om hen te troosten en aan te moedigen om door te gaan met hun gevecht tegen gewelddadige onderdrukking. Ze werd geraakt door het tragische verlies van advocaat en IJM-onderzoeker Willie Kimani, IJM-cliënt Josephat Mwenda en taxichauffeur Joseph Muiruri, die allemaal spoorloos verdwenen op 23 juni en een week later dood werden gevonden.


“Het is heel erg moeilijk wanneer instanties die er zijn om jou te beschermen, die verantwoordelijk zijn voor jouw rechten op respect, leven en eigendom niet te vertrouwen zijn,” aldus Ziauddin Yousafzai, de vader en vaste reisgenoot van Malala, die ook met het IJM-team sprak. “In zulke omstandigheden zijn organisaties als IJM erg belangrijk, omdat ze de stem van de mensen zijn. We moeten opstaan tegen elke vorm van extremisme of terrorisme, van iedere organisatie, in iedere vorm.”


Vier Keniaanse politieofficieren zijn gearresteerd in verband met de moorden, het onderzoekt loopt verder.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden