54 slaven vrij in Cambodja

vrijdag 24 juni 2016

IJM helpt bij getuigenverklaringen


PHNOM PENH, CAMBODJA – Na vier verschrikkelijke maanden op Thaise vissersboten te hebben gewerkt, zijn 54 mannen die als slaaf werden gebruikt nu vrij. Dit is de eerste ‘slavernijzaak’ waar IJM Cambodja in heeft geassisteerd. De afgelopen vijftien jaar zette IJM Cambodja zich in tegen handel in kinderen voor de seksindustrie.

Eerder dit jaar startte IJM Cambodja een nieuw project om slavernij en schending van mensenrechten in Cambodja aan te pakken.

De 54 Cambodjaanse mannen een baan aan als visser op Thaise schepen, in de veronderstelling dat zij legaal zouden gaan vissen in Maleisië. In plaats daarvan werden zij naar de wateren van Indonesië gebracht. Autoriteiten uit dit land onderschepten de boten en zetten de mannen vast voor het illegale visserij.

Verward, hongerig en zonder hun identiteitspapieren en mobiele telefoons, verbleven de mannen een maand lang in een kleine cel. Hier kwamen in zij in aanraking met de International Organization for Migration (IOM).
IOM coördineerde de terugkeer van de mannen naar Cambodja en stelde vast wat de mannen op het open water was aangedaan.

IJM gaf input en ondersteuning aan IOM en de afdeling mensenhandel van de Cambodjaanse politie bij het verhoren van de slachtoffers.

 

'Ze sliepen in kleine ruimtes, bang om te verdrinken op ruwe wateren'


Een voor een deelden de mannen hoe hard zij moesten werken op de vissersboten. Ze sliepen in kleine ruimtes, bang om te verdrinken op ruwe wateren. De Thaise kapiteins van de schepen gaven hen nauwelijks loon en hadden hun identiteitspapieren afgenomen. De mannen konden dus geen kant op toen de schepen kort aanmeerden om te tanken.

“Wij zijn blij dat wij een bijdrage konden leveren aan het thuisbrengen van de mannen en dat we er aan mee konden werken dat zij nu veilig zijn. De bevrijding van de 54 mannen motiveert ons, om ons te blijven inzetten voor de vele anderen die gevangen zitten als slaaf en nog bevrijd moeten worden. Deze zaak laat gelukkig zien dat de Cambodjaanse overheid zich verplicht voelt om slavernij aan te pakken,” vertelt Peter Williams, directeur van IJM Cambodja. “Wij zijn enthousiast over onze samenwerking met de overheid en andere organisaties zoals de IOM.”

IJM Cambodja werkt samen met de lokale autoriteiten om de recruiter op te sporen die de 54 mannen in de val had gelokt. De kans bestaat dat hij momenteel andere mannen uit arme gebieden misleidt die wanhopig op zoek zijn naar werk. We werken ook met andere organisaties samen om ervoor te zorgen dat de 54 bevrijde mannen veilig terugkomen bij hun families en veilige banen vinden.

 

Zie ook de toespraak van Peter Williams op de Global Prayer Gathering

 

Wil jij deel uitmaken van dit gevecht tegen onrecht?

Kijk hier wat jij kunt doen!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden