328 slaven bevrijd uit steenfabriek

dinsdag 7 juni 2016

CHENNAI, INDIA –IJM heeft in de buurt van Chennai samen met lokale autoriteiten meer dan 300 mensen bevrijd uit slavernij in een steenfabriek. Onder de slachtoffers waren 88 kinderen.
Samen hadden ze in 2015 al 333 andere mensen uit dezelfde steenoven gered. De eigenaar, die hen tot slaaf had gemaakt, werd kort vastgehouden. Daarna werd hij echter weer op borgtocht vrijgelaten, klaar om meer families in slavernij te brengen.
Maar nu zijn deze families vrij. IJM heeft hen geholpen weer terug naar huis te komen. De autoriteiten verzamelen bewijs om de eigenaar te arresteren en hem eindelijk verantwoording af te laten leggen voor zijn daden.

Niemand was veilig voor het geweld
Veel van de 101 families die gered zijn, werden in 2015 verhandeld vanuit Odisha, een armere staat in centraal India. Hen waren allerlei financiële voordelen en goede banen beloofd, maar in plaats daarvan werden ze gedwongen lange dagen te werken in de brandende zon, om hun alsmaar toenemende schuld af te betalen.
Vrouwen en mannen die gevangen werden gehouden in de steenoven zeiden dat de eigenaar hen dwong met geweld. Ze werden constant in de gaten gehouden, hun contact met familieleden werd afgeluisterd en er liep een nep-dokter rond om hen non-stop aan het werk te houden.
Tijdens een schokkende gebeurtenis, beschuldigde deze ‘dokter’ een jonge moeder van het overvoeden van haar baby. Hij probeerde haar terug te slepen naar de oven – waardoor de baby zijn handje verbrandde in een pot kokend water. Een andere vrouw die zeven maanden zwanger was, werd nog steeds gedwongen om zwaar werk te verrichten.
IJM hoorde over deze mishandelingen bij de steenoven, doordat zij een arbeider ontmoetten die flink gewond was en in het ziekenhuis lag. Deze man had geprobeerd zijn zieke vrouw van het werk te houden, maar werd, naar men zegt, naar het kantoor van de eigenaar van de steenoven gebracht, waar hij meedogenloos in elkaar werd geslagen.


Autoriteiten leiden honderden naar veiligheid
Overheidsbeambten, het IJM-team en meer dan 20 politieagenten kwamen op zaterdagochtend aan bij de steenoven en werkten tot laat in de nacht en het hele weekend door, om de families in veiligheid te brengen. De beambten regelden maaltijden, medische zorg en onderdak in een nabijgelegen trouwlocatie voor de geredde families. Daarna werden de bevrijde slaven geïnterviewd over hun levensomstandigheden en hoe zij in gevangenschap terecht waren gekomen.
“Deze zaak geeft veel inzicht in de georganiseerde mensenhandel voor gedwongen arbeid tussen verschillende staten, maar ook in de toegenomen effectiviteit van de overheid in Tamil Nadu in het stoppen van deze misdaad,” zegt Andrey Sawchenko, IJM’s directeur van het veldkantoor in Chennai. “In deze zaak was het met name bemoedigend te zien hoe adequaat de politie ingreep en de hele nacht doorwerkte om al de bevrijde slaven te kunnen horen.”
De volgende dag kenden de autoriteiten 222 vrijlatingscertificaten toe, om de valse schulden te ontbinden die de families in slavernij hield. Voor velen zijn deze certificaten misschien wel de enige identificatiebewijzen met foto die ze hebben.


IJM en autoriteiten hielpen vervolgens om de families terug te laten keren naar hun thuisdorpen in Odisha, waar zij in ons tweejarig nazorgprogramma voor geredde slaven terecht komen. In dit programma leren ze levensvaardigheden en hun wettelijke rechten kennen. Ze worden ondersteund bij het zoeken van veilige huisvesting, ze worden opgeleid voor waardige banen en hun kinderen kunnen naar school.
De eigenaar van de fabriek was niet aanwezig tijdens de reddingsoperatie, maar de autoriteiten zijn bezig om bewijs te verzamelen tegen hem en zijn handlangers om hun arrestatie mogelijk te maken in de nabije toekomst. Herhalende reddingsoperaties benadrukken de hoge nood
De reddingsoperatie was de tweede grote bevrijdingsactie van de afgelopen maanden. Begin maart bevrijdden IJM en autoriteiten in Tamil Nadu 564 slachtoffers uit een steenoven. De verdachte in die zaak had strafrechtelijke vervolging ontlopen en had door middel van mensenhandel weer nieuwe mensen in zijn oven. Nu, dankzij nieuw aangenomen wetten tegen mensenhandel en beter getrainde ambtenaren, gaat de man een veel zwaardere tenlastelegging en een proactief gerechtssysteem tegemoet.

 

'Langzaam maar zeker komt de cultuur van straffeloosheid ten einde'


“Deze reddingsacties laten zien hoe belangrijk het is om de straffeloosheid van daders te beëindigen- daders die anderen tot slaaf maken en misbruiken voor winst”, aldus Saju Mathew, IJM’s onderdirecteur operaties in Zuid-Azië. “Deze families zijn nu vrij, maar als we meer willen doen dan een deuk slaan in het monster dat moderne slavernij heet, moet het terecht stellen van de daders voor het overtreden van de lokale wetten een wereldwijde prioriteit worden.”
IJM werkt sinds 2001 met de ambtenaren in de staat Tamil Nadu om de strijd tegen slavenarbeid aan te gaan. Ons team blijft pleiten voor arrestaties en veroordelingen om anderen af te houden van het tot slaaf maken van families als deze.
Langzaam maar zeker komt de cultuur van straffeloosheid ten einde. Een hooggeplaatste staatsbeambte waarschuwde in de media dat ze streng op zou treden tegen eigenaren van steenovens of rijstmolens waar nog gedwongen arbeid plaatsvindt. Voor de miljoenen kinderen, vrouwen en mannen die vandaag de dag nog gevangen worden gehouden in slavernij zal deze aanpak levens gaan redden.

 

Een vrijheidstraining van een bevrijde familie kost 80 euro.
Help jij ons mee de bevrijde slaven de juiste nazorg te bieden? 
Word Alledaagse Held vanaf 0,15 cent per dag en draag structureel mee aan de bevrijding en opvang van slaven. 

Doe mee!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden