First lady Guatemala beveelt werk IJM aan

donderdag 26 mei 2016

First lady Patricia Morales trapt de campagne af

GUATEMALA CITY, GUATEMALA - Kerken in Guatemala hebben de handen ineen geslagen om seksueel geweld tegen kinderen te stoppen. Hierbij krijgen zij hulp van de first lady van het land.

Deze week startte IJM samen met partnerorganisaties een training voor kerkleiders, om hun gemeentes te mobiliseren tegen seksueel geweld. De training is onderdeel van een landelijk preventie- en interventieprogramma dat wordt aanbevolen door de first lady.

Het programma is een project van de ‘Christelijke Beweging Tegen Seksueel Geweld Tegen Kinderen’, beter bekend als MOCVIN: een coalitie van diverse organisaties en NGO’s, geleid door IJM.

De campagne werd eerder deze maand gelanceerd en is een belangrijke stap in het gevecht tegen seksueel geweld. Naar schatting zijn ieder jaar 40.000 kinderen in Guatemala slachtoffer van seksueel geweld. Slechts een fractie van deze misdaden wordt echter aangegeven bij de politie.

“Het is verdrietig en triest te weten dat er zoveel kleine kinderen worden misbruikt,” aldus de first lady Patricia Morales in een toespraak die ze hield voor 200 kerkleiders. “Wij zouden deze kinderen moeten dienen. We moeten vechten tegen dit kwaad. Hiervoor hebben wij elkaars hulp nodig.”


Juiste hulp bieden
In totaal zijn door het hele land 5.000 lesprogramma’s uitgedeeld. Het doel van de campagne is te werken aan bewustwording over de rechten van kinderen en de illegaliteit van seksueel misbruik. Een ander doel is de bevolking van Guatemala te helpen om signalen van seksueel misbruik te herkennen en de juiste hulp te bieden.
Meer dan 200 kerkleiders schreven zich in om aan de training deel te nemen. Tijdens de trainingsdagen zullen ze leren hoe ze het materiaal kunnen inzetten.

 

'Niet honderden hebben redding, bescherming en herstel nodig, maar duizenden'


Het idee van de campagne werd twee jaar geleden geboren als reactie op de signalen van kerken, over de grote aantallen slachtoffers van seksueel geweld die hulp zoeken bij hun voorganger. Bijna de helft van de kosten voor het lesmateriaal is door de kerken betaald.

IJM heeft in samenwerking met lokale autoriteiten honderden kinderen in Guatemala bevrijd uit situaties van seksueel geweld. Brad Twedt, directeur van IJM Guatemala: “Niet honderden hebben redding, bescherming en herstel nodig, maar duizenden. Wie kan hen helpen? Ik ben ervan overtuigd dat de kerk hierin een cruciale rol kan spelen.”


Een van de doelen van IJM in Guatemala is de politie, de openbaar aanklagers en het gehele rechtssysteem te helpen adequaat te reageren op seksueel geweld tegen kinderen. Al meer dan tien jaar werkt IJM met lokale autoriteiten samen in het onderzoek doen naar individuele zaken, het vervolgen van verdachten van seksueel geweld en de nazorg van de slachtoffers.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden