10 slaven bevrijd uit steengroeve

donderdag 26 mei 2016

De bevrijde slaven ontvangen hun vrijheidscertificaat

CHENNAI, INDIA – Dinsdag hielp IJM lokale autoriteiten bij de bevrijding van 10 kinderen, vrouwen en mannen uit slavernij. Ze werden vastgehouden in een steengroeve in het zuiden van India.


De families hadden kleine leningen afgesloten bij de eigenaar van de steengroeve. De rente die zij moesten betalen over die lening was te hoog om te kunnen betalen met het loon dat zij kregen. Een bekende methode om slachtoffers vast te houden. Ook gebruikte de eigenaar geweld om de families onder controle te houden. Hij verplaatste hen naar plekken waar werk was en dwong hen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te werken. Uren achtereen moesten zij zware rotsblokken in stukken slaan.


Eén van de families zat al zes jaar op het terrein vast. Twee van de vier kinderen waren zelfs op de locatie geboren. Zij wisten niet hoe het was om te leven in vrijheid. Op de dag van hun bevrijding, maakten de wonden op de lichamen van de jongste kinderen duidelijk dat ook zij gedwongen werden om te werken.

 

 'Iedereen werd voortdurend geestelijk en lichamelijk mishandeld'


De andere familie had toestemming gekregen van de eigenaar voor hun zieke vader te zorgen. Maar toen de vader was overleden, spoorde de eigenaar van de groeve de familie op, sloeg hen in elkaar en bracht hen terug naar zijn terrein.

 

Extreme armoede
De families leefden in extreme armoede. Ze hadden geen elektriciteit, geen fatsoenlijk onderdak en nauwelijks gezond voedsel. De kinderen mochten niet naar school en iedereen werd voortdurend geestelijk en lichamelijk mishandeld door de eigenaar.
De lokale autoriteiten, die eerder door IJM werden getraind, waren diep geraakt door de omstandigheden waarin zij de families aantroffen. Ze handelden zeer adequaat om te zorgen dat de gezinnen in veiligheid werden gebracht. Alle zes volwassenen kregen een vrijheidscertificaat, waarmee hun de lening, die hen vasthield, werd kwijtgescholden. Ook kregen zij een vergoeding om een nieuw bestaan op te bouwen.


IJM zal de families helpen om terug te keren naar de dorpen waar zij vandaan komen. Ze zullen deelnemen aan het tweejarige nazorgprogramma van IJM, en zullen worden geholpen een nieuw leven, in vrijheid, op te bouwen. Ook zullen ze worden geholpen bij het zoeken naar eerlijk werk.

 

Ben jij al betrokken bij ons bevrijdingswerk? Doe mee!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden