Drie vrouwen uit Bangladesh gered in de rosse buurt van Calcutta

dinsdag 24 mei 2016

CALCUTTA, INDIA – Deze week vroeg de politie in Calcutta IJM om hulp bij het redden van drie jonge vrouwen. Zij waren het slachtoffer van mensenhandel en waren vanuit Bangladesh verhandeld naar een van de drukste rosse buurten van Calcutta.


De vrouwen zaten vast in een bordeel van twee hoog, op de hoek van twee smalle steegjes. Duizenden mensen bezochten deze buurt elke nacht en precies aan de andere kant van de straat zat een bloeiende uitgaansgelegenheid, met lokale pooiers.
De politie had opgevangen dat er in dit bordeel meerdere vrouwen werden gedwongen om zichzelf te verkopen voor seks. Een eenheid, gespecialiseerd in de aanpak van mensenhandel, vroeg IJM om bijstand.

 

Op dinsdagmiddag ging het team het bordeel binnen. Getrainde maatschappelijk werkers en politieofficieren brachten de jonge vrouwen achter gesloten gordijnen, zodat de vrouwen in een sfeer van privacy konden worden ondervraagd.
Eén slachtoffer vertelde in detail hoe ze was verhandeld vanuit haar huis in Bangladesh. Toen haar jongere zus ziek werd, bood een bekende man aan om de behandeling te betalen, als ze een goede baan in India aannam. Toen ze in Calcutta aankwam, stuurde hij haar echter de prostitutie in om haar schuld af te betalen. De jonge vrouw vertelde dat ze werd gedwongen om seks te hebben met tientallen klanten per dag. Ze mocht het gebouw niet uit.

“Zij had een sterk verlangen om eruit te stappen, omdat ze al zoveel pijn had ervaren,” zei IJM-medewerker Dolphy Biswas, die de operatie samen met de politie coördineerde. “Ze wees de mensenhandelaar onmiddellijk aan, gaf een verklaring af en was bereid om als getuige te fungeren in de rechtszaak.”

 

'De slachtoffers zijn tussen de 18 en 20 jaar'


Het tweede slachtoffer vertelde hoe een vriend haar overtuigde om Calcutta te bezoeken, maar haar verkocht aan het bordeel. Het derde slachtoffer vertelde dat haar ex-echtgenoot haar daar had achter gelaten.
In totaal werden er drie slachtoffers gered en twee verdachten gearresteerd – een mevrouw die het bordeel draaiende hield en een mensenhandelaar. De slachtoffers zijn tussen de 18 en 20 jaar. Volgens de Indiase wet is het verboden om meiden onder de leeftijd van 21 uit het buitenland naar India te brengen voor sekswerk.
De volgende dag, begeleidden de maatschappelijk werkers van IJM de slachtoffers naar het gerechtshof, waar de rechter oordeelde dat ze in een betrouwbaar schuilhuis moesten worden geplaatst, voor de nodige zorg. De politie maakte een proces-verbaal op tegen de verdachte uitbuiters en blijft de zaak onderzoeken.
Mensenhandel uit het buitenland is een omvangrijke vorm van criminaliteit. Hoewel het moeilijk is om in kaart te brengen hoeveel slachtoffers er elk jaar van Bangladesh naar India worden verhandeld, schatten de overheid van Bangladesh en verschillende non-profit organisaties het op minimaal 10.000.

IJM werkt sinds 2006 met de autoriteiten in Calcutta samen om slachtoffers te redden en te herstellen van mensenhandel.

 

Bevrijd ook meisjes uit bordelen! Meld je aan.

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden