Achttien slaven bevrijd uit steenfabriek

maandag 23 mei 2016

Achttien mensen werden gered uit een steenfabriek waar zij gewelddadig werden vastgehouden. Inclusief drie baby’s en vier jonge kinderen die mee moesten werken.

BANGALORE, INDIA – Dankzij het snelle optreden van lokale overheidsbeambten en een IJM team, zijn 18 mensen, waaronder kinderen, vrouwen en mannen, bevrijd uit slavernij in een steenfabriek. De families hebben zeven jaar in slavernij gezeten. Kinderen van nog maar 5 jaar werden gedwongen te werken. Zij zwoegden zeven dagen in de week, van zonsopgang tot zonsondergang en hadden constant fysiek en verbaal misbruik te verduren.


Ankit*, vader van drie kinderen, zat zeven jaar vast in de steenfabriek. “De eigenaar van de steenoven vertelde mij dat hij mijn benen zou breken, als ik zou proberen van deze plek te vluchten.”
Ankit vertelt dat de eigenaar hem één keer liet gaan om zijn vaders begrafenis te bezoeken. Ankits kinderen werden echter vastgehouden om er zeker van te zijn dat hun vader zou terugkomen naar de fabriek.

 

'We eindigden hier. In de val gelokt.'


Toen IJM samen met lokale autoriteiten de reddingsoperatie uitvoerde, ontdekten ze dat veel van de families oorspronkelijk honderden kilometers verderop woonden. Zij waren naar Bangalore gelokt met de belofte van een goede baan. Eenmaal in Bangalore, kwamen zij terecht in de steenfabriek, waar ze werden gedwongen te werken. Het loon dat zij kregen was minder dan de rente die zij moesten betalen op de lening die zij hadden afgesloten.
“Ik wou mijn dochter naar school sturen, maar ik had geen geld,” zegt Suni* van 30 jaar. “Ik bracht mijn familie naar Bangalore, omdat ik dacht dat ik daar kon werken en wat geld kon sparen om haar naar school te sturen. We eindigden hier. In de val gelokt.”
“Ik vertelde de eigenaar dat ik terug moest naar Odisha, maar hij liet me drie jaar lang niet gaan. Sterker nog, mijn dochter van nog maar 7, werkt hier nu.”

De politie arresteerde een opzichter van de steenfabriek, die deze families door geweld beheerste. De gevluchte eigenaar wordt nog gezocht.
Alle geredde slaven hebben officiële vrijlatingsdocumenten gekregen – documenten die hun valse schulden kwijtschelden en hun vrijheid garanderen – en zullen met hulp van de overheid snel weer terugkeren naar hun thuisdorpen. Ter plekke zullen zij aansluiten bij het tweejarig nazorg en herstel programma van IJM, om levensvaardigheden te leren, goede banen te vinden en een levensvatbare toekomst voor hun familie te creëren.

 

* Namen zijn veranderd ter bescherming van de slachtoffers.

 

Blijf jij ons helpen slaven als Ankit en Suni te bevrijden?
Alledaagse Helden maken verschil! 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden