Jongste slachtoffer ooit in bevrijdingsactie IJM

dinsdag 10 mei 2016

Een officier wijst naar een webcam en markeert ander bewijsmateriaal in het kamertje waar de kinderen werden uitgebaat.

Een maatschappelijk werker van de overheid leidt één van de slachtoffers de vrijheid in.

CEBU, FILIPIJNEN - Vijf slachtoffers van online seksueel misbruik zijn bevrijd bij een reddingsoperatie waarbij IJM de leiding had. De jongste van de kinderen was nog geen jaar oud. De bevrijde slachtoffertjes krijgen nu zorg van de overheid en maatschappelijk werkers van IJM.

IJM kreeg een tip vanuit een gemeenschap in de Visayas regio in de Filipijnen. We deelden de informatie met het ‘Vrouwen en Kinderen Beschermingscentrum’ (Women & Children Protection Centre, WCPC), een gespecialiseerde eenheid van een nieuwe Filipijnse anti-mensenhandel politie.
Zorgvuldig onderzoek bevestigde dat kinderen werden aangeboden voor seksuele uitbuiting middels een webcam die was opgesteld in een huis. De buurt in de omgeving van het huis is gevaarlijk vanwege drugsgerelateerde misdaad, maar de kinderen liepen het meest gevaar terwijl zij thuis waren. Ze waren slachtoffer van choquerend misbruik, op een plek waar zij juist veilig hadden moeten zijn.
“Een hedendaagse uitdaging is de strijd tegen het kwaad achter cyberseks; een kwaad dat moeilijk te bestrijden is. Dat komt doordat daders het op kleine kinderen hebben gemunt, maar vooral ook omdat deze verborgen worden in hun eigen huizen,” zei de senior politie inspecteur, Shirley May Montalban na de operatie.

 

Epidemie
“Wat alarmerend is, is dat het zich als een virus verspreidt. Een epidemie die van huis naar huis gaat en de gehele buurt besmet. We kunnen het ons niet veroorloven om onze ogen gesloten te houden voor de huidige realiteit.”

 

'Ze waren slachtoffer van choquerend misbruik'

 


Roze bloemetjesgordijnen en felgroene tegelvloeren geven het huis waaruit de kinderen bevrijd zijn een vrolijke uitstraling. Maar nu WCPC officieren bewijsmateriaal markeren en webcams aanwijzen, is het huis een plaats delict geworden. De felgroene kleuren voelen opeens ziekelijk aan.
“We staan oog in oog met de verdorvenheid van de cybersekshandel,” zegt de IJM-advocaat die de zaak tegen twee gearresteerde verdachten leidt. Ze voegt er aan toe dat haar hart brak toen ze de moeder van het jongste slachtoffertje zag, die haar kind borstvoeding gaf; hetzelfde kind dat vermoedelijk door de vrouw online was aangeboden voor seksueel misbruik. De vrouw en haar zus zijn gearresteerd en worden strafrechtelijk vervolgd.

Cybersekshandel is een opkomend gevaar op de Filipijnen. Het Ministerie van Justitie krijgt elke maand duizenden zaken doorverwezen en de WCPC politie is nu in leven geroepen om deze criminaliteit te tackelen. IJM heeft afgelopen december de nieuwe WCPC officieren getraind en we blijven met deze ambtenaren werken, om zowel online als op de grond rechtszaken te ontwikkelen.

 

Help een eind te maken aan deze plaag van geweld tegen kinderen!
 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden