Drie meisjes gered uit handen van 'daddy'

vrijdag 8 april 2016CEBU, FILIPIJNEN – De dag voordat hun zomervakantie aanbrak, begon een nieuw leven voor drie zusjes die werden misbruikt door een 76-jarige Amerikaan. De meisjes, 9, 10 en 13 jaar jong, vertelden gruwelijke details over het misbruik door de man die zij ‘ daddy’ noemden, een voormalig agent die Engelse les gaf op een school in de Filipijnen.

De reddingsoperatie die de waarheid aan het licht bracht, vond plaats op 29 maart. Medewerkers van de FBI en Filipijnse collega’s deden al een tijdje onderzoek naar de 76-jarige man. Een team van IJM vloog naar het eiland om te helpen de exacte locatie van de verdachte te vinden.

De zusjes wilden net naar school gaan, toen agenten in burgerkleding bij hun huis aankwamen. IJM en lokale maatschappelijk werkers legden de meisjes en hun tante uit wat er op dit moment aan de hand was. De meisjes waren in eerste instantie verlegen en in de war. Het jongste meisje vroeg of ze nu weer naar school kon gaan. Ze moest namelijk haar schoolwerk nog inleveren en oefenen voor een dans die ze de dag daarna zou opvoeren.

De meisjes hebben onvoorstelbare wreedheden moeten doorstaan in hun jonge levens.

 

Slechte herinneringen
Gloria,* de oudste, vertelde dat zij vier jaar jong was toen haar ouders uit elkaar gingen. Ze weet niet wat er met haar moeder is gebeurd. De wijk waar zij woonde, werd in 2013 verwoest door de tyfoon Haiyan. Haar vader verhuisde naar Manilla, om daar te werken in de bouw. De zusjes werden daarom opgevoed door hun jonge tante en haar oude Amerikaanse echtgenoot.

 

'Ze hoefden het niet langer geheim te houden'


Gloria was in eerste instantie terughoudend in haar reacties op de vragen die zij kreeg over de Amerikaan, maar ’s middags begon ze gedetailleerd te vertellen. Gloria had het over “de slechte herinneringen”, bijvoorbeeld hoe hij de zusjes dwong naakt te poseren wanneer hun tante niet thuis was.

Lucille Dejito, juridisch medewerker van IJM in Cebu, legt uit: “De verdachte had zijn maniertjes om zijn misdaden te verhullen met lieve dingen die hij voor de meisjes deed. Gloria was oud genoeg om te beseffen dat wat hen werd aangedaan misdadig was, maar de jongste meisjes dachten dat alles wat er met hen was gebeurd er nu eenmaal bij hoorde…”

“Ik vertelde Gloria dat het heel moedig was dat zij haar verhaal deelde. Zij gaf aan dat het haar opluchtte om het eindelijk te kunnen vertellen aan iemand die haar begreep. Ze hoefden het niet langer geheim te houden,” vertelt Lucille.

 

Radeloos
De tante van de meisjes was radeloos toen ze het verhaal hoorde. Zij was zelf 18 toen zij de Amerikaanse man trouwde, die vijftig jaar ouder was. Ze gaat nog naar school en kan niet zelf de huur en de zorg voor de meisjes betalen. IJM en de maatschappelijk werkers zorgen voor een opvangtehuis en helpen de tante bij het vinden van een baan. De meisjes zullen nazorg blijven krijgen van IJM.

De Filipijnse autoriteiten hebben de verdachte uitgeleverd aan Amerika, waar hij zal worden vervolgd voor zijn misdaden. “IJM zal met autoriteiten van over de hele wereld blijven samenwerken om misdadigers van online seksueel misbruik op te sporen en te laten berechten. We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers te bevrijden en op te vangen,” zegt John Tanagho, medewerker van IJM in Cebu.

* Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

 

Help jij al jonge slachtoffers van seksueel geweld te beschermen? Kijk hier wat jij kunt doen.

 


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden