564 slaven bevrijd uit steenfabriek

donderdag 3 maart 2016

Iedereen gaf aan weg te willen.

De bevrijde slaven werden in bussen weggevoerd.

Chennai, India – Samen met lokale autoriteiten bevrijdde IJM Chennai 564 kinderen, vrouwen en mannen uit slavernij in een grote steenfabriek.
Het is de grootste reddingsoperatie in de geschiedenis van IJM. De bevrijdingsactie vond plaats in dezelfde fabriek waar IJM in 2011 500 slaven bevrijdde.


De eigenaar van de fabriek kon de vorige keer voorkomen dat hij werd gearresteerd. Dit keer is het gedaan met zijn onschendbaarheid. De politie arresteerde hem en vijf van zijn handlangers, die deel uitmaakten van een netwerk van mensenhandelaren. Zij zullen worden aangeklaagd voor hun misdaden.
De reddingsoperatie laat zien wat er nodig is in de strijd tegen slavernij: als criminelen vrij blijven, zal het geweld doorgaan. Maar wanneer wetten worden gehandhaafd en mensenhandelaren de gevangenis ingaan, kan voorgoed een eind aan slavernij worden gemaakt.


Panisch telefoontje
De reddingsoperatie begon met een panisch telefoontje van een ontsnapte slaaf. Hij deelde schokkende verhalen van misbruik. Een team van getrainde politie-agenten, ambtenaren en medewerkers van IJM gingen op woensdagmorgen het terrein van de steenfabriek op. Ze vonden honderden families die al aan het zwoegen waren in de brandende zon. 

 

'Iedereen wilde een nieuw leven in vrijheid en veiligheid'Toen de ambtenaren vertelden dat zij kwamen om de slaven te bevrijden, konden vele van hen niet geloven dat het nu werkelijk gebeurde. Toen een van de ambtenaren vroeg aan de menigte wie er vrij wilde zijn, bleef het doodstil. Langzaam maar zeker stak een man zijn hand op. Vele andere handen volgden. Iedereen wilde een nieuw leven in vrijheid en veiligheid.

Toen de politie bewijs verzamelde en de eigenaar van de fabriek arresteerde, pakte de families hun spulletjes – sommigen renden van opwinding – en bereidden zich voor het terrein te verlaten.


De autoriteiten brachten hen naar een andere locatie, documenteerde hun verhalen en bereidde de officiële vrijheidscertificaten voor die als bewijs dienen voor de vrijheid van de bevrijde slaven. Met de certificaten worden de valse schulden kwijtgescholden. In totaal werden 373 vrijheidscertificaten overhandigd. Nooit werden er in één IJM-zaak zoveel uitgereikt. De andere bevrijde slaven, waren ouderen en kinderen die niet in staat waren te werken.

Dagen zonder voedsel
De bevrijde slaven vertelden met hun verhalen wat slavernij anno 2016 inhoudt. Zij leefden in kleine hutjes of tentjes. Families verdienden minder dan zes dollar per week, nauwelijks genoeg om de goedkoopste rijst te kunnen kopen. Velen zaten dagen achtereen zonder eten.

Elke morgen begonnen de slaven om 3:00 uur in de ochtend met hun werk. Ze maakten en sjouwden urenlang met stenen. Ze werden mishandeld, uitgescholden en voortdurend in de gaten gehouden. Wanneer zij gewond waren of klaagden dat ze pijn hadden, stuurde de eigenaar een zogenaamde dokter om hen pillen te geven en dwong hen vervolgens door te werken.
Bijna 200 kinderen leefden op het terrein, bijna de helft was jonger dan vijf jaar. Sommige kinderen werd toegestaan naar school te gaan, maar de meeste kinderen die ouder waren dan 12, moesten samen met hun ouders werken in de fabriek.

Ook zwangere vrouwen werden gedwongen te werken en kregen geen toestemming het iets rustiger te doen. Een vrouw vertelde dat ze geen toestemming kreeg te bevallen in het ziekenhuis. Ze was afhankelijk van de andere vrouwen op het terrein en kreeg haar baby zonder medische hulp. De baby is nu twee maanden oud.


Nazorgtraject
De komende dagen, zal IJM samen met de lokale autoriteiten bij de families blijven en ervoor zorgen dat zij voldoende voedsel krijgen en medische zorg. IJM zal de families helpen terug te keren naar de dorpen waar zij vandaan komen.

De komende twee jaar, zullen medewerkers van IJM de families blijven bezoeken en een  nazorgtraject met het inzetten. Doel is dat de families hun leven weer kunnen opbouwen.
IJM zal de lokale politie helpen bij het bouwen aan een rechtszaak tegen de eigenaar van de fabriek en de mensenhandelaren die hem hielpen aan slaven. Hiermee hopen wij een eind te maken aan het systematisch mishandelen van de armsten voor een nog grotere welvaart van de rijken.


Wanneer u kunt en wilt helpen, willen wij u vragen Freedom Partner van IJM te worden. Voor 24 euro per maand helpt u ons 24/7 in actie te komen

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden