Vier veroordelingen in twee zaken

maandag 8 februari 2016

61 slaven bevrijd

De slaven bij hun onderkomen

BANGALORE, INDIA – Vorige week zette de rechtbank in India grote stappen in het beschermen van de armsten tegen de plaag van geweld. Twee eigenaren van baksteenfabrieken en twee opzienders werden veroordeeld tot een gevangenisstraf. Zij dwongen gezinnen – onder wie kinderen van vijf jaar jong – te werken als hun slaven.

De vier daders werden in twee afzonderlijke reddingsoperaties van IJM door lokale autoriteiten gearresteerd. De mannen hadden de arme families in de val gelokt door hen een goede baan en een goed salaris aan te bieden. Maar in plaats daarvan werden de gezinnen gewelddadig vastgehouden en gedwongen te werken als slaven om zo hun steeds groeiende lening af te kunnen betalen.
“Hoeveel winst je er ook mee kunt maken, het is nooit toegestaan iemand tegen zijn wil vast te houden,” zegt Sashmeeta Mulmi, jurist van IJM in Bangalore. “Deze dwang resulteerde in uitbuiting en gevangenschap van de gezinnen.”
De rechtbanken zagen in dat de families waren uitgebuit en verklaarden op 29 januari de eigenaren en de toezichthouders schuldig aan diverse misdaden die tegen de Indiase wetten tegen slavernij (uit 1976) ingingen. De daders werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en kregen een boete opgelegd voor hun misdaden.

Zaak 1: dreigementen van geweld hielden families in angst

Het was slechts enkele dagen voor Kerst 2012 toen ambtenaren en medewerkers van IJM 61 kinderen, vrouwen en mannen bevrijdden uit een gewelddadige steenfabriek, waar zij werden vastgehouden als slaven.
Complete families zaten vast in de fabriek. Onder hen kinderen van vijf jaar jong die werden gedwongen mee te werken door stenen om te draaien in de brandende zon. De slachtoffers werd niet toegestaan het terrein te verlaten en mochten niet zonder toezicht naar een toilet. Ze werden geslagen en bedreigd met elektrische schokken, als ze niet voldeden aan de eisen van de eigenaar van de fabriek.
Op de avond van de reddingsoperatie bleek dat de eigenaar had gehoord van de plannen van de inval. Hij had snel acht kinderen verstopt. Hun ouders vielen op hun knieën en handen voor de voeten van de ambtenaren en smeekten hen te bevrijden en hun kinderen op te sporen. De ambtenaren waren diep ontroerd door wat zij zagen en deden hun uiterste best de eigenaar te ondervragen. Uiteindelijk brachten zij de families weer bij elkaar en in veiligheid.

Zaak 2: Eigenaar geeft slaven slechts ene kleine hut

De tweede zaak kwam voort uit een reddingsoperatie in maart 2014. IJM kwam in aanraking met een wanhopige vrouw die smeekte om hulp voor haar familie die nu langer dan een jaar werden vastgehouden door een eigenaar van een steenfabriek.
Vier volwassenen en drie kinderen werkten bijna 14 uur per dag. Ze maakten en sjouwden zware stenen. De eigenaar hield hen voortdurend in de gaten en sloeg hen geregeld in elkaar. Wanneer zij niet werkten, moesten de families verblijven in een kleine hut.
Toen een van de slaven probeerde te ontsnappen, spoorde de eigenaar hem op, sleepte hem terug naar het terrein en sloot hem voor straf twee dagen op in een ruimte.

 

'Ons team hielp door agenten en rechtbanken te trainen om op te komen voor de armsten'Ons IJM-team deed samen met lokale autoriteiten onderzoek naar de steenfabriek en plande snel een reddingsoperatie. Zeven slaven werden bevrijd. De bevrijde slaven deelden hun verhaal voor officiële verklaringen en kregen snel de medische zorg die zij nodig hadden.
De bevrijde families in beide zaken namen deel aan het nazorgprogramma van IJM van twee jaar. Onze maatschappelijk werkers hielpen hen terug te keren naar hun geboortedorpen en bleven de families bezoeken voor trainingen en ondersteuning om hun levens weer op te bouwen.


Grote vooruitgang in het gevecht tegen slavernij
In het verleden bleken daders van dit soort misdaden niet gestraft te worden in de rechtbank. Ambtenaren wilden liever geen maatregelen nemen tegen rijke zakenmannen die de armsten mishandelden. Daarbij kwam dat ongetrainde politie-agenten niet in staat waren voldoende bewijsmateriaal tegen de verdachten te verzamelen.
Sinds 2006 werkt IJM Bangalore met lokale autoriteiten om slavernij aan te pakken. Ons team hielp door agenten en rechtbanken te trainen om op te komen voor de armsten. Ook werkte IJM nauw samen met de Anti-Human Trafficking Police om honderden kinderen en families uit slavernij te bevrijden.

“Er werd vrijwel nooit iemand veroordeeld voor het vasthouden en mishandelen van slaven,” vertelt Esther Daniel, jurist van IJM in Bangalore. “Maar door de veroordelingen door de rechtbank in deze twee zaken, laat de rechtbank zien dat we het hebben over misdaden waarvoor de daders gestraft moeten worden.”
Deze recente veroordelingen zijn belangrijk omdat elke stap in het rechtssysteem goed werd belopen. De slachtoffers toonden moed en doorzettingsvermogen door te getuigen in de rechtbank. Openbaar aanklagers toonden compassie voor de slachtoffers en werkten pro-actief aan de zaak. De rechter was betrokken bij de zaak. Hij zorgde ervoor dat elke verklaring in de zaak werd opgenomen. Zijn uitspraak in de zaak liet zien dat hij de wetten tegen slavernij volgde.


Deze veroordelingen laten zien hoe de politie en het rechtssysteem recht kunnen geven aan de armsten en kwetsbaarsten en hoe daders van slavernij kunnen verwachten hiervoor gestraft te worden.


“Dit is slechts het begin van een grote verandering,” zegt Esther. “Veroordelingen en een effectief rechtssysteem zullen – stapje voor stapje – bouwen aan gemeenschappen die veilig zijn en waar de armsten worden beschermd tegen geweld, zoals slavernij.”

 

Doe jij al mee?
 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden