Meer dan 100 slaven vrij door 3 reddingsoperaties

zaterdag 9 januari 2016

Een compleet dorp bevrijd

Rosse buurt in Calcutta

Meer dan 100 slachtoffers van slavernij en mensenhandel voor de seksindustrie zijn afgelopen week bevrijd uit slavernij. Een compleet dorp in India is bevrijd uit slavernij in de visindustrie. Vijf jonge vrouwen en meisjes (van wie de jongste 6 jaar) werden uit de seksindustrie weggehaald in Calcutta (India) en Manilla (Filipijnen).

Drie generaties zijn te zien op deze foto. Drie generaties die vastzaten als slaaf. De afgelopen tien jaar werden de families gedwongen hun vis te verkopen aan een man die hen in de val had gelokt met een lening en hen onder dwang hield. Hij bracht hun vis naar een andere lokale markt om het daar met grote winst te verkopen. De slachtoffers uit een dorpje in de staat Telegana vertelden dat de man hen tegen een kleine lening visnetten had gegeven, en vervolgens buitenzinnig hoge rente eiste voor de lening. De families konden de lening nooit terugbetalen. De gezinnen moesten elke dag aan het werk en werden lichamelijk en geestelijk mishandeld. Ze hadden geen hoop meer ooit vrij te komen.

Gelukkig ontdekte iemand welke misdaad in het dorp plaatsvond. Een organisatie had net een training gevolgd van IJM in hoe slavernij te herkennen en hoe het aan te pakken. Onder begeleiding van IJM en lokale autoriteiten was dit de eerste reddingsoperatie van de organisatie.
Op 8 januari overhandigde de lokale overheid 96 vrijheidscertificaten aan de bevrijde slaven. Onder hen een kind van 10 jaar jong. Deze officiële papieren verklaren de gezinnen vrij.

Tieners bevrijd uit bordeel
Een dag eerder werden twee tienermeisjes bevrijd uit een grote rosse buurt in Calcutta. In een bordeel die gelegen was in een wijk met armoedige huizen en nauwe straatjes, vond IJM met de politie de meisjes die werden verkocht voor seks.
Beide meisjes kwamen uit arme, gewelddadige gezinnen. Ze vertelden dat ze werden benaderd met de belofte op een uitweg uit dit verschrikkelijke leven van geweld. In plaats daarvan werden ze verkocht aan een bordeel in een van de meest beruchtste wijken van India die bekend staat om de uitbuiting van meisjes en vrouwen in de sekshandel. Vier verdachten werden bij de operatie gearresteerd.

 

Een nieuw leven is begonnen!

 


Kinderen van 6 en 8 te koop aangeboden
Op dezelfde dag – duizenden kilometers verder  bevrijdde een ander team van IJM 3 meisjes in de leeftijd van 6, 8 en 19 jaar uit een hotel. Ook zij werden verkocht voor seks.
Verdachten dachten dat zij een deal hadden gesloten om de meisjes te verkopen. In plaats daarvan werden zij gearresteerd. Dankzij een anonieme tip kwam de lokale politie achter de misdaad. De politie belde vervolgens IJM om een reddingsoperatie uit te voeren in het hotel in Manila waar de meisjes werden aangeboden. Twee mensenhandelaren werden gearresteerd.

De meisjes werd op het hart gedrukt dat ze nu veilig zijn – ze waren gered! Medewerkers van IJM werkten samen met maatschappelijk werkers van de overheid om de meisjes gerust te stellen en uit te leggen wat er gebeurde. Nu zijn zij veilig in een opvangplek voor slachtoffers van mensenhandel.

Alle slachtoffers van slavernij en mensenhandel voor de seksindustrie zijn nu veilig. Hun herstel zal nog veel tijd vragen. Maar een nieuw leven is nu begonnen!

 

Help IJM bij de opvang van de slachtoffers en de bevrijding van nog veel meer slaven!
 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden