Het verhaal van Sanjay

donderdag 7 januari 2016

Sanjay Macwan

Sanjay Macwan is directeur van IJM Mumbai. Hij is hoofd van het team dat samen met de Indiase autoriteiten slachtoffers van mensenhandel redt en ervoor zorgt dat onder de plaatselijke wetgeving mensensmokkelaars verantwoordelijk kunnen worden gesteld.
Sanjay is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Mumbai. Sanjay leidt de organisatie vanuit een diepe empathie, hij groeide op geboeid door de banden van de armoede en de onderdrukking van slavernij.

Opgroeien in slavernij
Sanjay groeide op als Dalit, een van de laagste kaste van India. Soms aangeduid als de ‘onaanraakbare’.
“Omdat ik geboren ben als Dalit, oftewel geboren in een ‘onaanraakbare’ gemeenschap, in India, heb ik mensen zien sterven, geslagen zien worden, slaven van hun buren zien worden, mensen in wezen gemaakt om onzichtbaar te zijn. Ik heb gezien dat mensen verboden werd bepaalde wegen te nemen, dat scholen in de regio’s worstelden om te overleven en ik, ik heb een leven geleid van armoede, vernedering en misbruik.”

Vroeger werd Dalits verboden op dezelfde wegen te wandelen, hetzelfde voedsel te eten of te studeren op dezelfde plaatsen als andere Indianen.

Sanjay’s vader werd zelfs verboden om in het klaslokaal te zitten. Hij zat dus buiten en probeerde af te luisteren wat de leraar onderwees. Sanjay’s opa werd gedwongen een koord om zijn middel te dragen met een veger er aan, zodat de veger zijn voetsporen kon uitwissen. Zo onzichtbaar moest hij zijn.

De mensen in Sanjay’s gemeenschap dienden als informele en formele arbeiders aan rijke naburige landeigenaren. Mannen stuurden hem en anderen naar baksteen ovens, tabaksplantages en bouwplaatsen om daar te werken. De werknemers waren gelukkig met slecht 10 roepies voor een werkdag van 10-12 uur. Tien Nepalese roepie is evenveel als 9 Eurocent.

Terwijl Sanjay samen met de volwassenen werkte, wist hij zijn middelbare school te halen en ging studeren. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde, maar moest stoppen met zijn studie, omdat hij het collegegeld niet kon betalen.

“Ik leefde het leven van een informele arbeider en worstelde 22 jaar lang om te overleven. Als je zoveel tijd doorbrengt in zo’n bestaan van leven krijg je vanzelf een slaafmentaliteit. Terwijl dit zwaar op mij drukte, weigerde ik op te geven. Mijn gedachten vochten die slaafmentaliteit aan en wilde het leven in deze wereld zin geven”, legt Sanjay uit.

Geestelijke vernieuwing
Toen hij een jongeman was van in de twintig, onderzocht hij wat de zin van het leven was en hoe hij kon ontkomen aan een leven van slavernij. Een pastor vroeg Sanjay deel te nemen aan een gospelkamp voor studenten. Zonder helemaal te weten wat hij ervan kon verwachten, besloot Sanjay om te gaan.

 

'Het verschil tussen huilen en lachen is vrijheid'

 


Sanjay begon serieuze vragen te stellen aan een counselor tijdens een van de sessies. De counselor adviseerde hem God om hulp en transformatie te vragen. Sanjay was septisch, maar sloot zijn ogen en bad: “Jezus, als u mensen kunt veranderen, zoals deze man zegt, verander mij dan.” Het volgende dat Sanjay zich herinnert, is dat hij wakker werd in zijn kamer. Hij was onwel geworden en naar zijn kamer gedragen. Sanjay zegt over deze morgen: “Ik voelde diep binnen mij onnoembare vrede. Mijn ziel ervoer Jezus op een speciale manier. Ik was een compleet ander persoon geworden. Ik proefde vrede en vernieuwing in mijn hele wezen.”

Een nieuw pad
Uiteindelijk keerde Sanjay, vijf jaar nadat hij gestopt was met zijn studie, terug. Hij rondde een Bachelor of Business Management en een Master of Business Management af aan de Adam Smith University. Hij studeerde ook nog Microsoft Engineering en SAP Engineering en behaalde een Bachelor of Theology aan de Asia Theological Association.

Sanjay’s diverse en vele studies weerspiegelen zijn carrière sindsdien: hij heeft meer dan 20 jaar ervaring en werkte voor een ingenieursbureau, een New York-gebaseerde IT-bedrijf, World Vision, Ravi Zacharias International Ministeries en Operatie Mobilisatie. Sanjay kon zijn interesse in business management en zijn bediening voor de rechten van de mens combineren toen hij in 2011 bij IJM Mumbai als de directeur ging werken.

“Langzaam maar zeker draaide God mijn tranen van ongelijkheid en onrechtvaardigheid om in geluk en vreugde. En hij leidde me om te vechten voor de redding van anderen”, zegt Sanjay. “Het verschil tussen huilen en lachen is vrijheid. Redding is niet alleen een lichamelijke redding; redding is de uitdaging aangaan met de fundamentele ideeën van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.”

 

Zie een interview met Sanjay naar aanleiding van een reddingsoperatie van een aantal meisjes uit een bordeel in Mumbai.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden