Bar berucht om mensenhandel gesloten

vrijdag 25 december 2015

Cebu, Filipijnen – Terwijl Amerikanen aan hun Thanksgiving maaltijd zaten, waren elders op de wereld in de provincie Cebu in de Filipijnen, ambtenaren dankbaar dat een bar werd gesloten waarin vrouwen en meisjes werden verhandeld. IJM had eerder geholpen bij de reddingsoperatie.

De sluiting was een grote overwinning. Drie jaar geleden werden 26 jonge vrouwen gered uit deze bar, genaamd Red Lips bikini bar, gelegen in een straat die bekend staat om haar trendy nachtleven.

“Ik ben heel blij te weten over de veroordeling,” vertelde een bevrijde vrouw, genaamd Raina, aan een IJM-medewerker. “Maar mijn blijheid zal compleet zijn wanneer ik weet dat de bar volledig wordt gesloten.’

Dit gebeurde donderdag 26 november 2015, overheidsmedewerkers sloten officieel de bar met een grote ketting. Hier kan geen handel meer worden gedreven! Dit dankzij de Cebu City Inter-Agency Raad tegen mensenhandel (een coalitie van overheden en non-gouvernementele organisaties) en het kantoor van de burgemeester. De officiële sluiting kwam net een maand na de veroordeling – in een kort tijdsbestek dus.

De directeur van IJM Cebu, Jesse Rudy, prees de samenwerking die resulteerde in deze veroordeling. “Het is een mooi voorbeeld van hoe het publieke rechtssysteem samenwerkt om de inwoners van Cebu te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Sekshandel heeft consequenties voor de misdadigers die zich hiermee bezighouden en de bars waar de meisjes verkocht worden. Onze hoop is dat wanneer andere daders inzien dat ze dit werk niet meer straffeloos kunnen doen, deze verschrikkelijke vorm van misbruik zal stoppen.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden