Het verhaal van Maya

zaterdag 19 december 2015


CALCUTTA, INDIA - Maya* draagt zorg voor slachtoffers van mensenhandel voor de commerciële seksindustrie. Ze rijdt hen van hun nazorgtehuis naar school en haalt hen op van hun werk en brengt hen – wanneer nodig – naar een arts. Maya doet dit, omdat zij weet hoe het is te zijn als de meisjes die zij nu helpt.
Ze weet hoe het is om een voor je ogen een meisje doodgeslagen te zien worden, hoe het is te zien dat een meisje van 11 wordt verkracht, hoe het is zelf misbruikt te worden in een bordeel.

Dit is haar verhaal.

Gevangen
Maya was 16 jaar toen buren in het plattelandsdorpje waar zij woonde haar naar een hotel brachten en haar drogeerden. Ze lieten Maya slapend achter, terwijl zij wisten dat zij wakker zou worden als slaaf.

Toen Maya wakker werd, was de deur van haar kamer gesloten. Ze kon geen kant uit.
Ze zat vast in een bordeel van Nakul Bera, een van de meest beruchtste en gewelddadigste mensenhandelaren die IJM ooit is tegengekomen in de meer dan tien jaar dat wij in India mensenhandel bestrijden.
Maya herinnert zich hoe Nakul Bera haar dwong alcohol te drinken tot ze er letterlijk bewusteloos bij neerviel. Hij sleepte haar vervolgens van de trap naar beneden en verkrachtte haar. Op deze wijze liet hij haar zien dat ze haar vrijheid kwijt was – de rest van haar leven zou zij vastzitten in een van zijn bordelen.
De meisjes en vrouwen die in dit bordeel werden vastgehouden, werden aan klanten verkocht voor seks. De meisjes werden stelselmatig geslagen. Ze mochten nooit naar buiten. De zon zagen zij niet.

Na drie maanden in dit bordeel raakte Maya zwanger. Even hoefde zij geen nieuwe klanten te ontvangen. Ze moest de andere meisjes bewaken. Maar Nakul Bera zei haar dat zodra de baby er was hij de baby zou verkopen en zij weer aan het werk moest.

Bevrijding
Zonder dat Maya het wist, ontdekte IJM wat zich in het bordeel afspeelde en dat Nakul Bera zijn gang ging zonder de angst te hebben gepakt te worden.
IJM werkte samen met lokale autoriteiten om Maya en drie andere jonge vrouwen te bevrijden. Dit lukte pas bij een zevende poging. De eerste zes pogingen werd Nakul Bera getipt, hetgeen aangeeft hoe machtig hij was.
Ook nu wist Nakul Bera te ontsnappen.

 

'De zon zagen zij niet'IJM zorgde ervoor dat Maya in een goed nazorgtehuis voor slachtoffers van mensenhandel terechtkwam. Maatschappelijk werkers van IJM maakten een persoonlijk zorgplan waarin Maya’s emotionele, psychische en fysieke trauma’s werden opgepakt. Twee maanden na haar bevrijding kreeg Maya een gezonde dochter.

Het duurde nog enkele maanden van hard werken en nauwe samenwerking met lokale autoriteiten voordat Nakul Bera kon worden opgepakt. Moedig getuigde Maya in de rechtbank over wat Nakul Bera haar had aangedaan. De zaak sleepte zich alsnog vier jaar voort. Maya hielp de politie en aanklagers met belangrijke informatie over een vriend van Nakul Bera die ook schuldig was aan het misbruik.


Ervaringen
Maya rondde haar therapie met IJM af en woont nu met haar ouders in een veilig huis. Ze voedt nu een dochter in vrijheid op.

Het verlangen om andere meisjes die slachtoffer waren van mensenhandel te helpen, groeide in Maya. De veerkracht van Maya is opmerkelijk. Het duurt vaak jaren om de trauma’s van seksueel misbruik een plek te geven. Maar Maya is al zo ver dat zij nu anderen wil helpen die soortgelijke verschrikkelijke ervaringen hebben.

In 2014 nam IJM Maya in dienst als assistent op de afdeling nazorg. Ze bezoekt nu jonge slachtoffers van mensenhandel en ze helpt bij het vervoer van de meisjes tussen bijvoorbeeld school en werk.

“Wanneer zij de meisjes rijdt, vertelt zij hen dat er kansen voor hen zijn. Ze kan haar eigen leven als voorbeeld geven,” vertelt Anju Sherpa, Maya’s voormalige maatschappelijk werker en huidige collega.

Maya kent nog dagelijks haar zorgen. Ze heeft de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van een klein meisje. Ook weet ze dat Nakul Bera gewelddadige vrienden heeft die nog vrij rondlopen.

Maar ze is moedig. En ze is niet alleen.

Maya vertelt de meisjes die ze begeleidt dat wat hen is aangedaan niet hoeft te bepalen wie zij nu zijn. “Ik vertel hen dat wat in het verleden is gebeurd, hen niet langer in beslag hoeft te nemen,” zegt Maya. “Ik vertel hen zich te focussen op de toekomst en te werken aan hun dromen.”

* Omwille van haar privacy, is dit niet haar eigen naam.


Help jij Maya er te zijn voor de andere slachtoffers van mensenhandel

 

 

Meer verhalen uit het veld

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden