Bevrijding is slechts het begin

woensdag 2 december 2015

De kinderen worden nu opgevangen

CEBU, DE FILIPIJNEN – Twee maanden geleden zijn vijf kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar gered van online seks exploitatie. Hun verhaal naar de vrijheid ontvouwt zich nog steeds.

Aan de bevrijdingsoperatie gingen zes maanden van zorgvuldige planning en onderzoek vooraf, dit naar aanleiding van een tip van Britse ambtenaren. Een man woonachtig in Londen werd eerder dit jaar veroordeeld voor seksueel misbruik en exploitatie van kinderen via een webcam. De autoriteiten spoorden de oorsprong op dat terugvoer naar een mensenhandel cybersex-ring in de Filipijnen.

De Filipijnse vrouw die, naar verluidt, met behulp van haar eigen computer thuis profiteerde van de online seks uitbuiting van deze vijf kinderen, is in hechtenis genomen en geconfronteerd met de ten laste gelegde feiten.

De zaak is ingewikkeld en tragisch op meerdere niveaus: de hoofdverdachte is de moeder van twee jonge slachtoffers, een 2-jarige meisje en een 7-jarige jongen genaamd Maarko*.

 

'De zaak is ingewikkeld en tragisch op meerdere niveaus'


“Ik had gemengde gevoelens toen ik naar hun verhalen luisterde," vertelt een IJM medewerker kort na de reddingsoperatie. “Ik kon de logica van deze verdachten niet begrijpen door misbruik te maken van je eigen familieleden. Dit is een zeer traumatische ervaring voor de slachtoffers en zal zeker invloed hebben op de manier waarop zij naar de toekomst kijken.”

De medewerkers van IJM hielpen de ambtenaren de verhalen te documenteren, om vervolgens plannen te maken voor de langdurige zorg voor elk kind. De kinderen zitten nu in een nazorg opvangcentrum van de regering waar ze beginnen te genezen en nieuwe normen voor hen worden vastgesteld. Het is vooral een centrum voor overlevenden van huiselijk geweld en vrouwenhandel, maar de hulpverleners zijn vastberaden om de kwetsbare familie bij elkaar te houden.


Het beginpunt
“Bevrijding is echt het beginpunt op de weg naar echte vrijheid,” legt Ann Knapp, IJM nazorgtraining en ontwikkelingsspecialist, uit. Vooral deze kinderen die werden misbruikt door een vertrouwde volwassene. We moeten hen helpen herkaderen, om hen te laten begrijpen dat zij onschuldig zijn in dit misbruik. Dat zij de schaamte en schuld niet hoeven te dragen. Hen te helpen begrijpen waarom een geliefd familielid nu in de gevangenis zit, hen te leren nieuwe mantelzorgers te vertrouwen. Het vraagt verbazingwekkend veel aanpassingsvermogen en is heel veel voor een kind om te begrijpen.”

Maarko en zijn oudere neven (7 en 13 jaar oud) zijn weer terug op school. Het personeel van de nazorgtehuis hielp hen bij de overdracht naar een nieuwe school, zodat ze niet achter zouden gaan lopen in de klas of vragen zouden krijgen van oude klasgenoten.

De maatschappelijk werkers van IJM bezoeken de kinderen wekelijks thuis, en onlangs vertelde een medewerker dat de kinderen heerlijk spelen, ze ervan houden om te plagen en ze constant glimlachen en lachen.

Ann voegt eraan toe dat, ondanks dat de komende herstelperiode lang zal zijn, ze hoop heeft. “Mensen zijn veerkrachtig. Kinderen zijn ongelooflijk veerkrachtig. De goede traumazorg en nieuwe liefdevolle ondersteunende systemen, zorgen ervoor dat leven in echte vrijheid inderdaad mogelijk is.”

*Omwille van de privacy, zijn dit niet hun echte namen

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden