Mensenhandelaren veroordeeld tot gevangenisstraf

vrijdag 20 november 2015

CEBU – FILIPIJNEN Twaalf meisjes wilden alleen maar hun arme families helpen. De meiden werd een baan in het vooruitzicht gesteld. Ze wisten niet dat dit inhield dat ze geprostitueerd zouden worden. Dankzij IJM en lokale autoriteiten zitten twee van de mensenhandelaren die verantwoordelijk zijn voor dit misbruik, nu vast. Dit is de eerste veroordeling voor IJM in het, voor ons, relatief nieuwe werkveld van online seksueel misbruik. Hier pakt IJM de online exploitatie van minderjarigen aan.


Elf van de slachtoffers waren minderjarig, 13-17 jaar oud. De meisjes waren arm en gingen niet meer naar school. De meeste van hen hadden nog nooit een computer gebruikt. Twee vrouwen benaderden hen met een baan. De meisjes stonden te springen om werk dat goed betaalde en hen zou helpen voor hun familie te zorgen.

In werkelijkheid werden de meiden meegetrokken in de wereld van online seksueel misbruik, ook wel cyberseks genoemd. Hier betalen klanten online om via een webcam seksueel misbruik te kunnen zien. Genieten van live seksueel misbruik op afstand.

De groep reisde met een veerboot richting Cebu. De handelaren vertelden de meisjes dat ze alles moesten doen wat de buitenlandse online klanten hen opdroegen. Alles waar ze om vroegen, zoals uitkleden en erotisch naaktdansen.

Aangekomen in de haven van Cebu kreeg een beveiligingsmedewerker argwaan. De twee oudere vrouwen leken helemaal niet gerelateerd te zijn met de jonge meiden. De bewaker belde de politie, deze kwam om in te grijpen en ondervroeg de vrouwen en meisjes. Het duurde niet lang totdat ze tot de ontdekking kwamen dat de meisjes werden verhandeld.

Autoriteiten vroegen IJM om de meisjes te ontmoeten bij ‘HerSpace’, een safe center voor slachtoffers van mensenhandel. Een aantal van hen verblijven nog steeds in een lange termijn nazorghuis, maar de meesten zijn weer terug bij hun familie.

Dit bovenstaande gebeurde in 2011. Het was een memorabel weekend dat een nieuw hoofdstuk inluidde voor zowel deze twaalf jongeren als voor IJM.


IJM’s eerste veroordeling ooit in een zaak van online seksuele uitbuiting van minderjarigen
Deze veroordeling is voor IJM de eerste in online-seksuele uitbuitingszaken van kinderen. De uitspraak laat zien dat de Filipijnen geen plek is waar mensenhandel kan floreren.

De veroordeling zendt een boodschap naar anderen die nog wel hun geld verdienen door kinderen te misbruiken en te laten misbruiken voor afbeeldingen en video’s die online uitgezonden worden.

“Gelukkig werden, dankzij het snelle handelen van de maritieme politie, in deze zaak alle kinderen gered voordat ze daadwerkelijk online uitgebuit werden,” vertelt John Tanagho van IJM Cebu.Reacties van de meisjes
Twee van de slachtoffers waren in de rechtszaal toen het vonnis werd voorgelezen.

Aiyana* was 17 toen ze werd gered. Nu is ze 21 en volgt ze een opleiding tot kok. Na de veroordeling zei Aiyana, “k ben zo blij dat de verdachten werden veroordeeld. Ik was zo nerveus toen de rechterlijke beslissing werd voorgelezen. Ik was bang dat het een vrijspraak zou zijn. Ik voelde me opgelucht toen ze zeiden ‘schuldig’, omdat ik toen wist dat we hadden gewonnen. Nu zullen deze vrouwen niet langer meisjes rekruteren in mijn buurt.”

Jenna* was 15 toen ze werd gered. Ze beaamt Aiyana’s reactie en zegt dat ze blij is met de veroordeling. Ze voegt hieraan toe dat ze medelijden heeft met de kinderen van deze veroordeelde mensenhandelaren.

Jenna woont nog steeds in een nazorghuis voor slachtoffers van mensenhandel. Ze had nog maar een paar jaar basisonderwijs gevolgd, maar in minder dat vijf jaar in het tehuis zit ze nu in haar vierde jaar van de middelbare school. Haar droom is om juf te worden.

Na de hoorzitting namen IJM medewerkers Aiyana en Jenna mee voor een lunch. Jenna leidde iedereen in gebed, zo liet ze haar geloof en vertrouwen zien.

Tanagho deelde dat de veroordeling een punt zet achter een ontzettend pijnlijk hoofdstuk in het leven van Aiyana, Jenna en de andere meiden. “Na vier en half jaar gerechtigheid zoeken, vonden de slachtoffers het eindelijk. Bid alstublieft dat ze hun levensdoelen succesvol kunnen behalen”.

*Omwille van hun privacy, zijn dit niet hun echte namen

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden