Politie-agent aangeklaagd voor moord

zaterdag 7 november 2015

Sloppenwijk Nairobi


NAIROBI, KENIA –Bijna twee jaar geleden werd Samuel* doodgeslagen in een politiebureau door het hoofd van het bureau.

Samuels vrouw was toen het gebeurde in een wachtruimte en kon haar man horen schreeuwen. Mannen die in cel zaten op het bureau vertelden later dat zij konden zien hoe de politieman Samuel met een loden pijp en met zijn blote vuisten in elkaar sloeg. Ook probeerde hij hem in een emmer met water te verdrinken.

Samuel werd na de afranseling in een cel gegooid. Hij was zwaar gewond. Die nacht raakte hij in coma. Hij kwam er nooit meer uit. Samuel overleed.

Iemand anders beschuldigen
De volgende dag kwam de agent terug naar het bureau om de moord die hij had begaan te verdoezelen. Hij beloofde de mannen in de cellen dat hij hen eerder vrij zou laten als zij een andere gevangene zouden beschuldigen van de moord. Ze moesten ene Stephen* de schuld geven. En zodoende werd Stephen beschuldigd van moord. 


Stephen had in de cel gehoord hoe Samuel in elkaar werd geslagen. Hij zelf was onschuldig. Toch werd hem nu officieel moord ten laste gelegd.

IJM sprak met Stephen toen hij nog vast zat. In november 2014 hielpen wij bij het bewijs dat hij onschuldig was. Hij werd niet langer voor de moord vervolgd.

Ondertussen werkte IJM samen met een de’ Kenya’s Independent Police Oversight Authority’ aan een zaak tegen het hoofd van het politiebureau die de moord had begaan. Hij was nog steeds gewoon aan het werk in de tijd dat Stephen voor de moord werd aangeklaagd

 

'Gerechtigheid voor de armsten is mogelijk'

 


De advocaten van IJM werkten aan een sterke zaak tegen de verdachte. We moesten bewijzen dat hij de moord had begaan en zijn misdaad probeerde weg te moffelen. Onze maatschappelijk werkers boden ondertussen ondersteuning aan de familie van Stephen en Samuel en aan de mannen die konden getuigen tegen de dader.

 

Aangeklaagd voor moord
Afgelopen week werd de verdachte agent gearresteerd en beschuldigd van moord.

Hij pleitte dat hij onschuldig was. In de gevangenis moet hij nu wachten totdat de zaak tegen hem begint. Zo ver wij weten is dit de eerste keer dat een politie-agent in Kenia van zijn rang officieel wordt beschuldigd van moord.


Een IJM-advocaat die deze zaak begeleidt, zegt het volgende: “ Bijna een jaar nadat wij hebben bewezen dat Stephen onschuldig is, hebben wij laten zien dat gerechtigheid voor de armsten mogelijk is. De politie-agent wordt nu beschuldigd van moord. We hebben hiermee geschiedenis geschreven. Zover ik weet was er niet eerder een mensenrechtenorganisatie die succesvol een politie-agent van dit niveau heeft weten aan te klagen voor moord. Veel van dit soort zaken krijgen nooit enige aandacht. Veel gevangenen zit vast voor een misdaad die zij nooit hebben begaan.”

*Omwille van hun privacy zijn dit niet hun echte namen.Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden