6 mensenhandelaren veroordeeld

vrijdag 6 november 2015


FILIPIJNEN - Meer dan 35 slachtoffers van mensenhandel weten nu meer dan ooit dat wat hen is aangedaan een misdaad was. Afgelopen week werden namelijk zes mensenhandelaren in de Filipijnen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Een van hun slachtoffers was Malaya*. Op haar 14e werd zij in 2010 door IJM en lokale autoriteiten bevrijd uit een karaokabar dat werd gerund door een Amerikaan en zijn vrouw.

“Ik vind nu echt rust en kan mij nu focussen op mijn studie. Ik hoef mij geen zorgen meer te maken over de zoveelste getuigenverklaring in de rechtbank. Ik kan nu verder met mijn leven,” zegt Malaya.

Volgens John Tanagho van IJM Manila is de boodschap van de veroordelingen duidelijk: “Probeer je geld niet langer te verdienen door kinderen uit te buiten in de commerciële seksindustrie. Je komt namelijk in de gevangenis terecht. Niemand staat boven de wet.”


In de eerste zaak die afgelopen maand werd afgerond, werden drie managers van een bar waarin meisjes werden verkocht voor seks, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zij werden drie jaar geleden gearresteerd toen IJM hielp bij de bevrijding van 26 meisjes.

 

'Een bar waarin meisjes zijn verhandeld, zal worden gesloten'Raina* is een van de 26 meisjes die tijdens deze reddingsoperatie werd bevrijd. De maatschappelijk medewerkster van IJM die haar de afgelopen jaren bijstond, belde haar direct na de veroordeling van de daders. “Ik ben erg blij met dit nieuws. Maar ik ben pas echt tevreden als de bar voorgoed gesloten wordt,” reageerde Raina.
En dit is precies wat er volgens de wet zal gebeuren: een bar waarin meisjes zijn verhandeld, zal worden gesloten.


Een dag later werden in een andere rechtbank twee anderen schuldig bevonden aan hun misdaden. Een Amerikaanse man met zijn Filipijnse vrouw, die samen een bar runden. In hun bar werden kinderen verkocht aan klanten voor seks.

Omdat de man Amerikaan was, dachten velen dat hij zijn gang kon gaan. Sinds IJM hiep bij de reddingsoperatie van Malaya en vier andere kinderen, werkten wij aan een rechtszaak tegen de eigenaren van de bar. De levenslange gevangenisstraf van het paar laat zien dat niemand straffeloos zijn misdaden kan begaan.


40 euro
In de derde zaak werd een pooier bestraft die jongens en meisjes verkocht voor seks. De pooier regelde dat een klant een kind voor nog geen 40 euro kon misbruiken. In 2013 hielp IJM bij de bevrijding van vijf slachtoffers en de arrestatie van de dader.

Een van de jongens die werd bevrijd op zijn 14e leeft nog in een nazorgtehuis. Hij vertelt dat hij door de veroordeling weer naar de toekomst durft te kijken.

Dit jaar hielp IJM in De Filipijnen al bij de veroordeling van 31 mensenhandelaars. Met elke veroordeling wordt de samenleving veiliger.

* Omwille van hun privacy zijn dit niet hun echte namen

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden