Een seksshow stond op het punt te beginnen

zaterdag 17 oktober 2015MANILA, DE FILIPIJNEN – Vijf meisjes tussen 9 en 12 jaar jong zijn bevrijd uit een krotje in een Filipijnse sloppenwijk waar zij werden misbruikt voor cyberseks.

“Wanneer er een camera tegenover mij staat, ben ik bang omdat ik weet dat er iets slechts gaat gebeuren,” vertelde Michella* een maatschappelijk werker die assistentie verleende bij de reddingsoperatie op 15 oktober.

De kinderen werden seksueel misbruikt voor internetpornografie. Een misdaad die door de wereldwijde groei van snelle internetverbindingen steeds grotere vormen aanneemt.

Op woensdag 14 oktober belde de Filipijnse National Bureau of Investigations (NBI) IJM om logistieke hulp bij de reddingsoperatie van de jonge meisjes. De reddingsactie begon vroeg in de volgende morgen.


Het reddingsteam ging een huis in een sloppenwijk in die bekend staat om prostitutie, diefstal en drugs. Ze vonden vier meisjes die naar een camera zwaaiden die verbonden was aan een computer. Een seksshow stond op het punt om te beginnen. Maar voordat er dit keer iets kon gebeuren, werden de meisjes bevrijd.

 

'Ze vertelde dat ze op de computer het gezicht kon zien van een ‘oude Amerikaanse man’.'


Een van de meisjes vertelde de autoriteiten dat zij voor de computer moesten staan, hun kleding moesten uittrekken en een ‘show’ moesten opvoeren. Ze hadden het al tenminste vijf keer gedaan. Ze vertelde dat ze op de computer het gezicht kon zien van een ‘oude Amerikaanse man’.

Een ander meisje vertelde dat zij sinds 2014 voor de computer werd gezet. Haar familieleden waren twee van de drie verdachten die tijdens de actie werden gearresteerd.

Verlegen en bang
De meeste kinderen waren verlegen en bang om de informatie te delen over wat er achter de gesloten deuren gebeurde voor de webcam. Dit is niet verrassend gezien hun leeftijd en de verschrikkingen die zij hebben moeten doorstaan.

De kinderen zijn nu in een tijdelijk opvanghuis waar zij de juiste zorg krijgen. Maatschappelijk werkers van IJM zullen hen blijven bijstaan en helpen bij de overplaatsing naar een permanent nazorgtehuis voor slachtoffers van mensenhandel en seksueel misbruik.

“Deze reddingsoperatie laat zien hoe enorme impact de politie kan hebben in de strijd tegen seksueel misbruik voor internet,” zegt Lisa Guevara-Garcia, advocaat van IJM in een reactie op de gezamenlijke actie van de politie en IJM.
IJM zal helpen bij de rechtszaak tegen de drie verdachten en zal de slachtoffers nazorg blijven bieden.

Bewijs van het misbruik en geweld werd tijdens de reddingsoperatie verzameld. Maar het zal enige tijd kosten om aan een sterke zaak te bouwen. Lisa vertelt dat zij meer dan ooit het gevecht wil aangaan. “Hun redding is voor deze vijf meisjes de kans om alsnog van hun kinderjaren te genieten, vrij van angst en misbruik.”


*Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Vanaf € 0,15 per dag bent  u een Alledaagse Held van IJM en maakt u deel uit van ons bevrijdingswerk!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden