4 meisjes van 10 gered uit rijdende trein

donderdag 15 oktober 2015

MUMBAI, INDIA – Vier meisjes van 10 jaar jong zijn gered uit een rijdende trein die op weg was naar Mumbai, India. Zij werden door mensenhandelaren verhandeld, honderden kilometers van hun woonplaats vandaan.


Politie en medewerkers van IJM gingen de drukke platforms van het treinstation op om de meisjes te redden. Voor deze reddingsoperatie werkten zij nauw samen met andere NGO’s en diverse instanties van de overheid.
Een treinpassagier die bij een NGO werkte, had een telefoontje gepleegd naar een instantie van de overheid met een tip dat er meisjes werden verhandeld. Hij had meisjes gezien die samen reisden met een koppel die de meisjes wel erg nauwlettend in de gaten hield. De overheid belde IJM. Wij formeerden direct twee teams om in actie te komen.

IJM snelde naar het treinstation van Calcutta om vertrektijden van treinen en reserveringen te checken terwijl het team van IJM Mumbai met lokale politie werkte om het koppel op te pakken en de meisjes te redden. Snel werden enkele punten gemarkeerd waar de reddingsoperatie het best kon plaatsvinden.

 

Timing cruciaal
Timing was cruciaal. De trein zou slechts enkele minuten stoppen en in die tijd moesten wij de juiste wagon zien te vinden. Het was iets na acht uur ’s avonds toen het reddingsteam de trein in ging en zich een weg baande door de menigte. Dit moest zo onopvallend mogelijk om de verdachten niet te alarmeren.

We zagen de meisjes! Een van de maatschappelijk werkers van IJM herkende een van de meisjes van de beschrijving die zij eerder die dag had gekregen. Ze reisden met een man en vrouw die elke beweging van de meisjes in de gaten hielden en zelfs met hen meegingen de toilet in.

Twee medewerkers van IJM gingen een gesprek aan met de verdachten door iets te vragen over hun mobieltjes.

 

'Het is ongelooflijk te zien dat de meisjes werden gered nog voordat zij konden worden misbruikt'


Tegen de tijd dat de trein bij de volgende halte stopte, bijna anderhalf uur later, wachtte de politie hen op. De verdachten werden vijandig en de politie moest snel ingrijpen om hen te arresteren.

De meisjes begonnen te huilen. Ze waren doodsbang en begrepen niet wat er gebeurde. Lila, maatschappelijk werk van IJM, bleef bij hen en stelde hen gerust.

“Het is ongelooflijk te zien dat de meisjes werden gered nog voordat zij konden worden misbruikt,” blikt Lila terug.

De meisjes zijn nu in een opvangtehuis voor slachtoffers van mensenhandel. IJM zal met de overheid blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat zij de hulp krijgen die zij nodig hebben. Een paar van de meisjes kon contact maken met hun familie.

Sanjay Macwan, directeur van IJM Mumbai: “Het succes van deze reddingsoperatie bewijst dat hoe geheimzinnig en complex het netwerk van mensenhandelaren ook te werk gaat, door onvermoeibaar werk van de politie kunnen kinderen gered worden – zelfs uit een rijdende trein.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden