Training duizenden agenten in Mumbai

woensdag 9 september 2015

IJM traint autoriteiten Mumbai

Duizenden nemen deel aan de trainingen

MUMBAI, INDIA – De reddingsoperatie werd kort na middernacht afgerond. IJM had zojuist ondersteuning geboden aan een bevrijdingsactie door lokale autoriteiten in Kamathipura, Mumbai’s grootste rosse buurt. Twee jonge vrouwen werden bevrijd.


Normaal gesproken duren dergelijke reddingsoperaties vele uren, soms zelfs dagen. Maar mede dankzij een training die de autoriteiten van IJM hadden gekregen, was de actie in een paar uur uitgevoerd.


Sinds januari 2015 heeft IJM 5.000 politie-agenten en sociaal werkers in de staat Maharashtra getraind in hoe een reddingsoperatie uit te voeren. Verwacht wordt dat dit aantal aan het eind van dit jaar zal zijn verdubbeld.


Doordat lokale autoriteiten door ons worden getraind, verlopen reddingsoperaties soepeler, worden slachtoffers beter behandeld en wordt bewijsmateriaal tegen de verdachten beter verzameld zodat we sterker staan in de rechtszaal.

Bewijsmateriaal verzamelen
Soms weet de politie wel snel meisjes te vinden en te bevrijden. Maar wanneer de meisjes worden verstopt achter verborgen deuren of geheime ruimten in een bordeel kan de zoektocht uren duren. De politie arresteert de verdachten en verzamelt bewijsmateriaal op plaats van delict.

Het langste deel van de reddingsoperatie volgt daarna: terug op het politiebureau moeten de ambtenaren het politierapport schrijven, bewijsmateriaal goed documenteren, de slachtoffers ondervragen en ervoor zorgen dat zij op een veilige plaats worden ondergebracht. IJM biedt in al deze stappen ondersteuning, omdat wij jarenlange ervaring hebben.

Maar deze nacht ging alles voorspoeding. Alles was kort na middennacht geregeld.

“De politie werkte geweldig mee,” aldus een medewerker van IJM die bij de operatie aanwezig was. IJM had eerder met deze afdeling van de politie samengewerkt. Voorheen was onze hulp veel harder nodig. De impact van de training was duidelijk en onze collega complimenteert de politie: “Deze reddingsoperatie zou model moeten staan van alle bevrijdingsacties die in de toekomst nog zullen volgen.”

De politie had de leiding genomen tijdens de operatie. In het bordeel werd grondig gezocht naar voldoende bewijsmateriaal tegen de verdachten. Het bordeel leek op alle andere gebouwen in Kamathipura. Binnen was een kleine ruimte verdeeld in zes smalle kamertjes, net groot genoeg om er een bed in te plaatsen. Een van de vrouwen die werd gered, was een tiener die vertelde dat zij van bordeel naar bordeel werd verhuisd en pas enkele dagen in dit bordeel werd vastgehouden.

 

Juiste timing 
Juiste timing is essentieel bij een reddingsoperatie. Dit omdat het in India verboden is een vrouw in het donker te arresteren. In sommige zaken heeft dit ertoe geleid dat vrouwelijke verdachten van mensenhandel onder een arrestatie uit wisten te komen. Dit keer werd de eigenares van het bordeel voor het zonsondergang gearresteerd. De vrouw werd naar het politiebureau gebracht en de agenten zorgden ervoor dat al het papierwerk klaar was voordat het donker werd. De vrouw werd gearresteerd en zal nu worden aangeklaagd voor mensenhandel.

Net zo belangrijk is dat vrouwelijke politie-agenten met de bevrijde meisjes praten zodra de reddingsactie is afgerond. Veel agenten zijn nooit getraind in hoe slachtoffers van mensenhandel op een gevoelige manier te ondervragen. De meeste meisjes worden door hun bordeeleigenaren bang gemaakt voor de politie en worden getraind hen niets te vertellen. Maar dit keer ging het anders. De agenten deden eerst geduldig hun best het vertrouwen van de meisjes te winnen voordat zij hen ondervroegen hoe zij vast kwamen te zitten in het bordeel.

 

'We hopen uiteindelijk te zien dat de politie op eigen kracht reddingsoperaties uitvoert'

 


“De slachtoffers wilden hun verhaal niet vertellen. Maar in plaats van hen te bedreigen, nam de politie letterlijk uren de tijd om hen te vertellen dat zij er waren om hen te beschermen, voor hen te zorgen en degenen die hen iets hadden aangedaan te arresteren. “Ze deden echt hun best bij de slachtoffers,” aldus een maatschappelijk werker van IJM.


De agenten vonden het uiteindelijk het best wanneer de slachtoffers zouden rusten in een nazorgtehuis, waar zij de tijd zouden krijgen om aan hun herstel te werken. Na een paar dagen bezocht de politie de jonge vrouwen om door te gaan met het afnemen van de officiële verklaringen.

Aanpak mensenhandel prioriteit
Deze politie-unit staat voor een nieuwe golf van agenten die zich ten doel gesteld hebben mensenhandel in hun staat aan te pakken. Doel is de komende vijf jaar hier een prioriteit van te maken in de staat Maharashtra.

Sanjay Macwan, directeur van IJM Mumbai, is blij met de huidige betrokkenheid van de politie. “We hopen uiteindelijk te zien dat de politie op eigen kracht reddingsoperaties uitvoert – meisjes redden en de zaak oppakken – zonder dat ze nog onze hulp nodig hebben. We hopen dat alle agenten met empathie de meisjes zullen ondervragen en hen de hulp zullen bieden die zij nodig hebben.”


“Wat wij ook willen zien, is dat de politie het bewijsmateriaal tegen de verdachten zorgvuldig blijft verzamelen, zodat het aantal veroordelingen van de misdadigers zal toenemen,” voegt Sanjay toe.


Zoals de reddingsoperatie van afgelopen maand bewijst, heeft onze training grote impact. IJM Mumbai kreeg voorheen een paar telefoontjes per jaar van de politie met het verzoek om hulp, maar tegenwoordig worden wij bijna dagelijks gebeld. Soms wel een paar keer per dag.

“Wij zijn in staat om de politie elke keer te helpen, niet alleen bij het uitvoeren van reddingsoperaties, maar ook met het documenteren van het bewijsmateriaal en het geven van juridische hulp. We zien echt een geweldige ontwikkeling gaande in de stad, dit mede dankzij de trainingen die wij mogen geven,” vertelt Sanjay.

“We zijn echt enthousiast over de mogelijkheden die wij krijgen!”

 


Het plan van de overheid in de staat Maharashtra in de strijd tegen mensenhandel


In 2013, nodigde de Maharashtra Department of Women and Child Devel opment (DWCD) IJM en andere NGO’s uit om mee te denken over een vijf-jaren plan om mensenhandel in de staat aan te pakken. Het uiteindelijke plan werd dit jaar gelanceerd en heeft als doel mensenhandel in een van de grootste rosse buurten van Azië te bestrijden.

IJM droeg bij met kennis over mensenhandel en hielp de DWCD zowel de misdaad als de aanpak ervan te begrijpen. Het plan bevatte ook trainingen aan politie, aanklagers, maatschappelijk werkers en juridische medewerkers.


Begin 2015 formeerde IJM een klein team dat door de staat reist om ambtenaren te trainen. In de workshops leren de deelnemers onder andere meer over de wetten die er tegen mensenhandel zijn, maar ook over de trauma’s die slachtoffers oplopen.


Sanjay vertelt dat hij goede feedback krijgt van de deelnemers van de trainingen. Het is de unieke ervaring in het veld die ons geloofwaardig maakt in onze visie op de aanpak van mensenhandel.

• IJM begint elke training met het geven van een overzicht van wat mensenhandel is en wat de definitie van mensenhandel is volgens de Indiase wetten. Ook vertelt hij hoe wij politie betrekken in de strijd tegen dit onrecht.


• Vervolgens vertellen wij hoe een reddingsoperatie uit te voeren. Onze medewerkster Amrit werkt al tien jaar bij IJM en is zelf bij 98 reddingsoperaties betrokken geweest. Haar ervaring biedt veel leerstof over wat wel en niet werkt tijdens een operatie. In de acties waarbij zij betrokken was, werden in totaal 275 jonge vrouwen bevrijd.


• Een advocaat van IJM legt vervolgens meer uit over de voorwaarden waar de reddingsoperatie juridisch aan moet voldoen en om ervoor te zorgen dat bewijsmateriaal ook geschikt is voor in de rechtszaal.


In de middag moeten de deelnemers dat wij zij geleerd hebben toepassen in een casestudy, gebaseerd op een reddingsoperatie die IJM in het verleden uitvoerde. In groepjes maken de deelnemers een strategisch plan over hoe een reddingsoperatie uit te voeren. Aan het eind van de dag moeten zij aan de rest hun plan presenteren.


In een van de trainingen waaraan vrijwel alleen vrouwen deelnamen, deelde Sani *, een bevrijd meisje, haar verhaal en hoe zij in 2013 door IJM werd bevrijd. Ze vertelde over hoe goed de politie haar had behandeld en hoeveel impact dit had gemaakt op haar leven. Sani studeert nu om verpleegster te worden.

Een medewerker van IJM die het verhaal van Sani tijdens de training hoorde, vertelt dat het voor veel agenten een emotionele ervaring was. “Toen ze klaar was met haar verhaal, waren veel agenten in tranen. Alsof zij voor het eerst begrepen wat mensenhandel nu echt inhoudt. Veel van de vrouwen kwamen naar voren om Sani te omhelzen. We zagen dat ook de levens van de agenten nu voorgoed waren veranderd.


• Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden