Meer dan 100 jongens misbruikt

dinsdag 1 september 2015

CHIANG MAI, THAILAND – Een Amerikaan die zeker meer dan 100 jongens misbruikte, is veroordeeld voor zijn misdaden. De veroordeling is het resultaat van een samenwerking tussen IJM, diverse organisaties en de regering van Thailand. De gevangenisstraf die de man opgelegd kreeg, is een duidelijk signaal naar pedofielen uit het buitenland die denken in Thailand ongestraft hun gang te kunnen gaan.


De afgelopen 20 jaar bezocht de man regelmatig Thailand. Hij bleef vaak vijf maanden in het land. Hij zette een Thaise ‘bemiddelaar’ in om jongens te vinden in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Hij misbruikte hen in een slaapkamer in een bar. Hij gaf de jongens een klein bedrag om ervoor te zorgen dat zij hun mond zouden houden.

De meeste jongens waren bijzonder kwetsbaar, omdat zij uit gebroken gezinnen kwamen of op straat leefden. Zij hadden niemand die voor hen opkwam of hen beschermde.

De Thaise regering zette het ‘Big Brother-project’ op om in contact te komen met kwetsbare straatkinderen. Tijdens een van de evenementen in dit project vertelde een jongetje van 13 aan een medewerker dat hij tussen 2010 en 2014 diverse keren was misbruikt door een Amerikaanse toerist. De politie schakelde vervolgens IJM in voor assistentie.

 

'De veroordeling is een waarschuwing aan andere sekstoeristen die kinderen willen misbruiken'IJM Thailand kende de jongen. Hij was lid van een bergstam. IJM had zijn familie eerder geholpen om een weg te vinden in de bureaucratie om officieel het Thaise staatsburgerschap te krijgen. Dit was slechts enkele maanden daarvoor gelukt. Burgerschap is cruciaal om ervoor te zorgen dat mensen worden beschermd door de wetten in hun land. Nu de jongen officieel Thais was, konden we gebruik maken van voorzieningen van de overheid.

Arrestatie
IJM werkte samen met lokale politie, de FBI en andere NGO’s om onderzoek te doen naar de verdachte. Hij werd in september 2014 gearresteerd.

In de tussentijd vond de politie ook de man die de jongens aan de Amerikaan had geleverd. Hij werd in januari 2015 gearresteerd. Deze verdachte gaf toe dat hij in de afgelopen drie jaar meer dan 100 jongens bij de man had gebracht. Het zal misschien wel nooit bekend worden om hoeveel jongens het gaat die de afgelopen 20 jaar werden misbruikt.

De jongen van 13 die de politie over het misbruik had verteld, besloot moedig in de rechtbank te getuigen van het misbruik. De verdachte stelde eerste onschuldig te zijn, maar nadat IJM en politie zoveel bewijsmateriaal hadden neergelegd, kon hij niet anders dan toegeven dat hij wel degelijk schuldig was. Hij kreeg vervolgens een gevangenisstraf opgelegd van 10 jaar en 6 maanden voor het verkrachten van kinderen onder de 15 jaar.

De veroordeling is een waarschuwing aan andere sekstoeristen die kinderen willen misbruiken. Vooral straatkinderen zijn vaak het doelwit omdat zij leven buiten de bescherming van de wet. Zij hebben of geen staatburgerschap of gebruiken drugs. Deze zaak laat zien dat de kinderen niet onzichtbaar zijn en bescherming verdienen.

Noot: Op het moment van schrijven van dit artikel, kregen wij het nieuws dat de veroordeelde Amerikaan in de gevangenis is overleden.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden