Eerste veroordeling in Dominicaanse Republiek

donderdag 13 augustus 2015

Een man zag het kwetsbare meisje en ging een vriendschap met haar aan

IJM hielp Miranda over te plaatsen naar een particulier opvangtehuis

SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK – Afgelopen week is een crimineel schuldig bevonden aan het uitbuiten van een tienermeisje voor de commerciële seksindustrie. Deze veroordeling is slechts een van de weinige in een dergelijke zaak in de afgelopen tien jaar. Het is de eerste de veroordeling in een zaak van IJM in de Dominicaanse Republiek.


“Deze eerste veroordeling laat zien dat de armsten wel degelijk recht kunnen vinden in de Dominicaanse Republiek,” zegt Fernando Rodriguez, directeur van IJM in de DR. “Wij zijn blij voor Miranda*, nu de man die haar uitbuitte hiervoor wordt gestraft. Wij hebben er goede hoop in dat wij nog vele andere slachtoffers van de seksindustrie kunnen helpen.”

 

Kwetsbaar meisje
Als jonge tiener werd Miranda wees. Ze kan zich weinig van haar vader en moeder herinneren. Ze weet nog dat ze van naar familielid werd overgeplaatst. Om te overleven, verzamelde zij weggegooide blikjes om aan het statiegeld wat geld te verdienen.
Een man zag het kwetsbare meisje en ging een vriendschap met haar aan. Zij raakte verzeilt in een gewelddadige relatie. De man deed alsof hij voor haar wilde zorgen, maar begon haar seksueel te misbruiken en haar te slaan. Na een paar maanden begon hij met Miranda in de straten van Santo Domingo te verkopen aan andere mannen. Hij dwong haar het geld dat zij hiermee verdiende aan hem af te staan.
In mei 2014 zag een lokale politie-agent de 15-jarige Miranda met de man lopen in een wijk die bekend staat om zijn vele criminaliteit en prostitutie. In samenwerking met een lokale aanklager werd de man gearresteerd en Miranda bevrijd.


“Dit is precies wat wij meer hopen te zien in deze gemeenschap,” legt Jessica Ortiz, directeur van ons casework in de DR, uit. “Deze agent zag een jong meisje die werd uitgebuit en hij reageerde direct door haar te bevrijden en de man te arresteren zodat hij niet ook andere meisjes kon misbruiken.”
De man zat gevangen, maar de zaak tegen hem, kwam niet in beweging.

 

'Hij begon Miranda in de straten van Santo Domingo te verkopen aan andere mannen' 

 

Miranda verbleef in die tijd in een opvangtehuis van de overheid. Hier kwam zij erachter dat zij zwanger was. IJM werkte toen net samen met een afdeling tegen mensenhandel van de overheid. Deze afdeling vroeg IJM de zaak van Miranda op te pakken en haar de hulp te bieden die zij zo hard nodig had.
Binnen een paar dagen nadat wij haar hadden ontmoet, stond een psycholoog van IJM Miranda bij in een getuigenverklaring die zij gaf in een gesloten ruimte waar de verklaring op video werd opgenomen. Haar verklaring bleek later cruciaal te zijn in de rechtszaak tegen de dader. IJM hielp Miranda vervolgens over te plaatsen naar een particulier opvangtehuis voor vrouwen die gevaar lopen.


Schuldig
In samenwerking met de lokale aanklager, bereidde het juridische team van IJM de zaak tegen de verdachte voor. In december accepteerde de rechtbank de zaak. Maar dit was nog maar het begin van een moeizaam proces.

De rechtbank zette de zaak pas voor zes maanden later op de agenda. Toen IJM en de aanklager vervolgens in de rechtbank arriveerden, was de verdachte niet aanwezig, waardoor de zaak weer werd uitgesteld. Bij een volgende zitting bleken de juiste papieren in het dossier van de rechtbank te missen, waardoor er weer uitstel volgde.
Op 28 juli begon de zaak dan eindelijk toch. Na het bewijsmateriaal te hebben bekeken en aangehoord, werd de verdachte binnen een uur schuldig bevonden. Op 11 augustus volgde het uiteindelijke vonnis. De verdachte die Miranda had uitgebuit, kreeg een gevangenisstraf opgelegd.
Miranda woont nog steeds in het nazorgtehuis. In januari werd zij moeder van een gezond meisje, van wie zij zielsveel houdt. Miranda zal therapie blijven krijgen. Ook zal zij geholpen worden bij een opleiding voor een goede baan.

“Het gaat erg goed met Miranda,” vertelt Luz Henriquez, verantwoordelijk voor het nazorgwerk van IJM in de DR. “Ze heeft weer hoop voor de toekomst. Ze zegt dat ze graag advocaat wil worden, of maatschappelijk werker. Het is voor ons een feest om met Miranda te mogen optrekken.”

* Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden