Het tij keert zich

zaterdag 11 juli 2015

Het team wacht op de uitspraak

Onze aanpak

CALCUTTA, INDIA - Een belangrijke gebeurtenis vond afgelopen week plaats in Calcutta, India. Vier mensenhandelaren werden veroordeeld voor hun misdaden, precies vier jaar nadat IJM had geholpen bij een reddingsoperatie van 10 jonge vrouwen uit de seksindustrie.

Een van de slachtoffers was Sangeeta*. Zij werd op haar 12e verhandeld, opgesloten in een hotelkamer en stelselmatig verkracht door mannen die slechts een paar euro betaalden om haar te kunnen misbruiken.

De veroordelingen zijn er slechts enkele van de veroordelingen die onlangs werden uitgesproken. Het geeft een nieuwe trend aan: het gebied dat ooit berucht was om zijn mensenhandel, is aan het veranderen.
Hoor van Saptarshi Biswas, een advocaat die de slachtoffers van mensenhandel bijstaat, het verhaal:.  


Vleeshandel
Zeven jaar geleden was het verhaal van Sangeeta meer regel dan uitzondering in dit gebied. In een autorit van Calcutta naar de haven van Haldia, waren de kinderen die te koop werden aangeboden voor seks niet te missen. "Het was gewoon een vleeshandel, waar kinderen openlijk werden verkocht," vertelt Biswas. "Meisjes stonden in rijen langs de kant van de weg. Pooiers lieten de auto's stoppen en boden de bestuurders de meisjes aan."

De staat West Bengalen staat bekend om de mensenhandel aan de grens. In 2013 telde de staat de meeste zaken in mensenhandel in het land. Tegelijkertijd vinden in deze staat ook de minste veroordelingen van daders plaats.

In dezelfde tijd dat IJM in dit gebied begon, begonnen instanties van de overheid en de politie steeds meer samen te werken om slachtoffers te bevrijden en daders aan te klagen. Maar reddingsoperaties zijn slechts het begin van een holistische transformatie. Om mensenhandelaren te stoppen in meisjes te handelen, is het belangrijk dat zij verantwoordelijk worden gehouden voor hun misdaden.

 

'De tranen van de meisjes motiveren mij' 


Nadat politie de operaties heeft geleid en verdachten gearresteerd, moeten publieke aanklagers de zaak oppakken om ervoor te zorgen dat slachtoffers als Sangeeta recht wordt gedaan. Amal Ojha is een van de aanklagers die in dit gebied werkt. IJM heeft hem geassisteerd in het bouwen aan sterke zaken tegen mensenhandelaren. Ookal kunnen zaken jaren duren, Ojha blijft vasthoudend om het recht te doen zegevieren. "De tranen van de meisjes motiveren mij," legt hij uit. Het is mijn plicht voor hen en anderen die iets is aangedaan, op te komen."

 

7 jaar gevangenisstraf
Sinds de eerste zaak van IJM in 2008 hebben we grote resultaten gezien in de strijd tegen mensenhandel. De afgelopen drie jaar hebben rechtbanken 19 mensenhandelaren veroordeeld. 14 van hen hoorden de afgelopen vier maanden een veroordeling tegen zich uitspreken. Het tij is zich aan het keren.
De laatste veroordeling was op 22 juni, precies vier jaar nadat Sangeeta was bevrijd. De eigenaar van het bordeel, zijn vrouw, zoon en een manager, die allen profiteerden van haar misbruik, kregen allen een gevangenisstraf van 7 jaar. De veroordelingen maakten een eind aan een lange rechtszaak vol obstakels, waaronder het 14 keer uitstellen van de uitspraak.
"Ondanks alle uitdagingen in deze zaak, werd er uiteindelijk niet getwijfeld aan de schuld van de verdachten," vertelt Marie Riba, juridisch consultant van IJM.
Sangeeta woonde de afgelopen vier jaar in een nazorgtehuis. Ze werkt nu in een bedrijf dat juwelen maakt. Ze heeft een aanstekelijke glimlach en ze houdt ervan te lachen met de mensen van wie zij houdt.

Ook het district is veranderd. Langs de snelweg vanaf Calcutta staan niet lange rijen meisjes die te koop worden aangeboden. De bordelen langs de weg zijn lege, verpauperde huisjes met gebroken ramen en gesloten deuren.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden