Nonnen komen in actie: een nieuw nazorgtehuis in Mumbai

donderdag 9 juli 2015

MUMBAI, INDIA – Er is een nieuw opvangtehuis voor slachtoffers van mensenhandel. Dankzij de partnerschap van twee organisaties, is er plek voor 16 meisjes die in alle rust en veiligheid kunnen herstellen van wat hen is aangedaan.
Het nieuwe nazorgtehuis, Shanti Nivas – plaats van vrede -, werd afgelopen maand geopend in een buitenwijk van Mumbai. De opening is het resultaat van een samenwerking tussen de Don Bosco nonnen en een lokale kerk, die bij elkaar waren gebracht door ons team in Mumbai.


Bekijk de video hier.


Verlangen slachtoffers te ondersteunen
Philip Newbigging, voorganger van de Assemblies of God kerk, en zijn vrouw Shanti maakten in 2012 voor het eerst kennis met IJM. Zij werden, met hun gemeente, geraakt door de verhalen over mensenhandel en wat de slachtoffers moeten doormaken. “We hadden geen idee dat dit om ons heen gebeurde. Wij waren ons niet bewust van dit geweld,” vertelt Shanti.

Het echtpaar wist direct dat ze iets wilden doen. Ze wilden helpen de meisjes te bevrijden en hen een veilige plek te bieden waar zij konden herstellen. Ze wisten echter niet waar zij moesten beginnen.

“Ze begonnen ons met kleine dingen te helpen,” vertelt Mervyn D’Mello, van IJM. “Zo hielpen zij met Kerst met programma’s in bestaande nazorgtehuizen. Sommige van de kerkleden hielpen als politiegetuigen bij reddingsoperaties.”

Ondertussen ontmoette Mervyn de Don Bosco nonnen. Een van hen ging vervolgens mee als getuige bij een reddingsoperatie. Door meer over de reddingsoperaties te horen, werden zij geïnspireerd meer voor de bevrijde slachtoffers te betekenen. Zuster Meena D’Silva: “Het raakte mij diep toen ik mensen ontmoette die voor de verhandelde meisjes opkwamen. We besloten de handen ineen te slaan.”

 

'Een van de nonnen ging mee als getuige bij een reddingsoperatie'


Shanti Nivas was sinds 2010 gesloten. De nonnen besloten het huis beschikbaar te stellen voor bevrijde meisjes.

IJM bracht de nonnen met het voorgangersechtpaar in contact. Op 13 juni resulteerde dit in een officiële samenwerking. De nonnen hebben het huis opengesteld en de gemeente van Assemblies of God zullen het nazorgtehuis runnen. IJM zal de samenwerking blijven ondersteunen.

“Wij hopen dat de slachtoffers van mensenhandel hier kunnen herstellen van hun trauma’s. Dat ze hier hernieuwd zelfvertrouwen vinden, vaardigheden aanleren om een eigen bedrijfje te kunnen beginnenen klaar worden gestoomd om weer een plek in de samenleving in te kunnen nemen,” vertelt pastor Philip. “Wij hopen te kunnen helpen bij een hernieuwd leven.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden