Het verhaal van Anaelí

donderdag 2 juli 2015

GUATEMALA STAD, GUATEMALA  – De baby lacht wanneer hij in de lucht wordt getild. Hij krijgt een dikke kus op zijn wang. Het meisje dat met hem speelt, is 13 jaar. Aan hun ogen en kleur haar zou je denken dat het gaat om broer en zus. Maar de 13-jarige Anaelí* is de moeder van het jongetje van zes maanden.


“Anaelí is een vechter. Ze heeft altijd een positieve houding,” vertelt Lisbeth, maatschappelijk werker van IJM. Zij is Anaelí’s steun en toeverlaat sinds het moment dat de regering IJM belde en over de zaak van het meisje vertelde. “Ze is bijzonder zorgzaam en is enorm gemotiveerd om van haar leven te genieten en haar zoon een mooie toekomst te geven.”

Op haar elfde werd Anaelí verkracht door drie mannen. Geen van hen waren onbekenden van haar. En allen bedreigden haar dat ze haar iets zouden aandoen als ze anderen over het misbruik zou vertellen. Bang en in de war, hield zij zich stil.

Haar moeder deed haar best in haar eentje haar twee kinderen op te voeden. Maar omdat dit niet ging, stuurde zij hen uiteindelijk naar een oom en tante. Hier kwam de waarheid eindelijk naar buiten - Anaelí bleek zwanger.

Haar moeder nam Anaelí’ mee om aangifte te doen. De overheid stuurde de zaak door naar IJM zodat de familie de hulp zou krijgen die zij nodig had.

Lisbeth herinnert zich de eerste ontmoeting nog goed: “Ik bezocht Anaelí bij haar tante. Het was zwaar om zo’n jong meisje zwanger te zien. Het was zo’n klein meisje met een dikke buik. Maar zelfs toen had ze een glimlach op haar gezicht.”

Anaelí’s baby werd een paar maanden later geboren. Ons team was inmiddels begonnen aan haar zaak. De familie besloot dat haar oom en tante voor haar en haar baby zouden blijven zorgen. Ze beloofden van hen te houden alsof het hun eigen kinderen waren.

Ondanks dat zij zwanger was, wilde Anaelí naar school blijven gaan. Haar school stond haar toe dat ze veel thuis kon studeren en opdrachten kon meegeven aan haar tante.

 

'Het was zwaar zo'n klein meisje zwanger te zien' 


Anaelí is een uitstekend student. IJM heeft de kosten van haar school voor haar rekening genomen, waarmee zij onder andere boeken en haar schooluniform kon betalen. In augustus wordt Anaelí 14 jaar. Ze wil later secretaresse worden.

Gevangenisstraf
Terwijl maatschappelijk werkers van IJM Anaelí helpen met traumatherapie, stortten advocaten van IJM zich op de zaak tegen de drie mannen die haar verkrachtten.

Een van de daders werd in april veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en vier maanden. De zaak tegen de twee andere verdachten loopt nog.

Anaelí getuigde tegen de veroordeeelde misdadiger, maar voor de andere zaken moet zij haar verschrikkelijke verhaal weer doen. Gelukkig mag zij dit wel doen in een speciale kamer in de rechtbank waar zij niet oog in oog hoeft te staan met de verdachte. Haar getuigenis zal worden opgenomen en zal als bewijsmateriaal worden gebruikt.

IJM zal Anaelí blijven bijstaan in de rechtszaak en in haar herstel. Onlangs schreef Anaelí een kaart aan het team van IJM: “Dank voor alles dat jullie voor mij hebben gedaan. Voor jullie steun en dat jullie mij hebben duidelijk gemaakt dat wat mij is aangedaan fout is en dat het niet mijn schuld is.”


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden