Vier jonge vrouwen bevrijd uit seksbar

maandag 29 juni 2015PAMPANGA, DE FILIPIJNEN—Vier jonge vrouwen die werden uitgebuit in zogenoemde ‘ VIP-kamers’ in een bar in De Filipijnen, zijn nu vrij. Een afdeling tegen mensenhandel van de lokale politie arresteerde drie verdachten en bevrijdde de slachtoffers, onder wie een minderjarig meisje.

Van buiten leek er niets mis met de bar. Neonlichten en reclameborden nodigden voorbijgangers uit voor een drankje. Maar binnen waren er tien kamers met een bordje ‘VIP’. In de kleine ruimtes werden jonge vrouwen stelselmatig verkocht aan klanten voor seks.

“Van buiten zou je niet zeggen dat dit een levendige seksclub was,” vertelt een medewerker van IJM Pampanga. “Het lijkt een onschuldige tent, maar binnen waren dus de 10 VIP-kamers.”

 

Bedreigd
De verhalen van de slachtoffers bevestigden wat er in de bar plaatsvond. In eerste instantie wisten de meisjes niet wat voor soort bar het was. Maar toen zij erachter kwamen, werden zij door de eigenaar bedreigd als ze niet meewerkten. 


De jonge vrouwen die werden uitgebuit, hadden verschillende achtergronden. De meesten van hen waren op zoek geweest naar werk. Een maatschappelijk medewerker van IJM vertelt: “Veel van de meisjes waren wanhopig toen ze in de bar kwamen. Een van hen was moeder en maakte zich zorgen of ze haar kind wel kon voeden.”

 

'IJM Pampanga hielp bij de bevrijding van bijna 50 slachtoffers uit de sekshandel'


De maatschappelijk werker vertelt het verhaal van een vrouw die in de bar werkte om haar familie te kunnen onderhouden en haar broers en zussen naar school te kunnen laten gaan. “Zij zag geen andere manier om geld te verdienen,” legt onze collega uit. Maar wij vertelden haar van een partnerorganisatie die helpt bij het oprichten van een bedrijfje. “Ze was heel erg blij met deze kans. Eindelijk werd haar duidelijk dat er een uitweg was.”


Samenwerking organisaties
De reddingsoperatie was een nauwe samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties. IJM assisteerde bij de actie. IJM had een van de instanties getraind in het uitvoeren van reddingsoperaties. In het eerste kwartaal van dit jaar hielp IJM Pampanga hen bij de bevrijding van bijna 50 slachtoffers uit de sekshandel.

De slachtoffers vertelden na hun bevrijding hun verhaal. Advocaten en maatschappelijk werkers van IJM waren aanwezig om te helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal van de misdaden die tegen de jonge vrouwen waren begaan.

IJM zal blijven helpen in de rechtszaak tegen de verdachten. Ook zullen de slachtoffers onze steun blijven krijgen. Het minderjarige slachtoffer is opgenomen in een nazorgtehuis waar haar weg naar herstel is begonnen.

De drie verdachten zijn aangeklaagd voor het verhandelen van een minderjarige. Twee van hen waren managers in de bar en de derde hielp bij de handel. Ook de eigenaar van de bar zal worden aangeklaagd.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden