Sneller recht voor slachtoffers seksueel geweld Bolivia

maandag 29 juni 2015

Sandra is nu 15 en heeft de trauma-counseling van IJM afgerond


LA PAZ- BOLIVIA - Dankzij een nieuwe wet was IJM Bolivia de afgelopen acht maanden getuige van een bijzondere ontwikkeling in het land. In oktober 2014 ging ‘ wet 586’ van kracht. Doel van deze wet is ook de armsten te beschermen tegen geweld.

Het juridisch systeem in Bolivia is overvol en werkt erg traag. Cliënten van IJM, zoals Sandra*, moeten gemiddeld tussen de drie en zeven jaar wachten voordat de daders die hen seksueel hebben misbruikt, worden berecht.

Sandra was 8 jaar toen haar stiefvader haar seksueel begon te misbruiken. Op haar tiende werd het misbruik aangegeven bij de politie. Ze was 15 jaar toen de zaak werd behandeld door de rechtbank. Tijdens dit eindeloze proces, wilde haar moeder de zaak bijna laten voor wat het is. Sterker nog: als IJM niet had aangedrongen, had de openbaar aanklager de zaak laten vallen.

Helaas is staat dit verhaal van Sandra voor vele andere zaken in Bolivia. Een hervorming van het juridisch systeem is daarom pure noodzaak.

Wet 586 is een stap in de goede richting. De wet rekent af met allerlei zaken die de rechtsgang vertragen. Zo staan er bijvoorbeeld tijdschema’s in waaraan aanklagers en rechters zich moeten houden.


Toepassing wet
IJM Bolivia heeft deze kans aangegrepen om nog nauwer samen te werken met wetshandhavers om ervoor te zorgen dat de veranderde wet ook daadwerkelijk wordt toegepast.
“Wet 586 was een belangrijke ontwikkeling in Bolivia, maar wij wisten dat wij in actie moesten komen om er zeker van te zijn dat de wet ook werd uitgevoerd. Alleen dan zou er werkelijk verandering plaatsvinden,” aldus Greg Tarrant van IJM.


Mede dankzij het lobbywerk van IJM is er heel wat veranderd in Bolivia. Terwijl zaken doorgaans tien maanden in beslag namen, worden zij nu binnen een maand afgerond.

Ons veldkantoor ziet ook positieve veranderingen in de aanloop naar het proces. Daar waar het voorheen 20 maanden duurde voordat een zaak werd aangenomen, was dit bij de laatste tien zaken van IJM verminderd naar gemiddeld acht maanden.

 

Impact op cliënten
Opvallende statistieken die bijzondere impact hebben op de levens van onze cliënten.

De zaak van Rocio* dateert uit begin 2012. Eerder moesten zij twee keer een lange reis maken naar de stad om onverrichte zaken weer naar huis terug te moeten keren omdat hun zaak uitgesteld werd. Door de wetsverandering werd hun zaak nu wel opgepakt en kreeg de dader van het seksueel misbruik een gevangenisstraf van 17 jaar opgelegd.

 

'De dader kreeg nu een gevangenisstraf van 28 jaar' 
En ook de zaak van Magdalena* werd succesvol ten einde gebracht omdat de rechtbank de zaak niet bleef uitstellen, maar drie dagen reserveerde om tot een uitspraak te komen. De dader kreeg nu een gevangenisstraf van 28 jaar – de langste straf uit de geschiedenis van IJM Bolivia.

In de zaak van Sandra was een korte avondzitting uiteindelijk voldoende om haar stiefvader een gevangenisstraf op te leggen van 10 jaar. Dankzij wet 586 worden zaken nu dus sneller afgerond.

“De afgelopen maanden waren echt bijzonder,” vertelt Greg. “Het is mooi te zien hoe relatief snel zaken nu worden opgepakt. “Vandaag de dag lijkt het mogelijk dat ook de armsten in La Paz recht kunnen vinden in de rechtbank.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden