Australiër in cel voor misbruiken Filipijnse meisjes

vrijdag 12 juni 2015

Michael Refalo gearresteerd

Veel media-aandacht voor de zaak

CEBU, DE FILIPIJNEN, Michael Refalo, een 61-jarige Australiër zit vast. Hij is door de Filipijnse autoriteiten gearresteerd voor twee zaken inzake mensenhandel. De arrestatie volgde na een uitgebreid onderzoek waarin het misbruik van 14 meisjes aan het licht kwam. Tien van hen waren minderjarig. Het misbruik vond plaats in de afgelopen vier jaar.

Refalo woonde op een klein eiland in de buurt van Cebu. Hij was rijk en had grote invloed in de gemeenschap. Hierdoor leek hij ook onaantastbaar. Maar de lokale autoriteiten bewezen het tegendeel. “Deze zaak geeft hoop voor een goed werkend rechtssysteem. Ondanks zijn geld en invloed staat ook Refalo niet boven de wet,” zegt Jesse Rudy, regiodirecteur van IJM in De Filipijnen. “En ondanks het gebrek aan middelen en geld van slachtoffers van misbruik en uitbuiting kunnen zij wel degelijk door de wet beschermd worden.”

Volgens de slachtoffers beloofde Refalo hen eten, geld, mobiele telefoons en zelfs een bijdrage aan schoolkosten. Hij lokte hen daarmee zijn huis in. Als ruil wilde hij seks met hen.

 

Schooluniform
In 2013 meldden getuigen dat zij kinderen in schooluniform zijn huis zagen binnengaan en ’s nachts met hem zagen uitgaan naar uitgaansgelegenheden. Een politie-afdeling tegen mensenhandel onderzocht de beschuldigingen en schakelde onder andere de hulp van IJM in om het onderzoek te kunnen doen.
Twee meisjes van 15 en 16 jaar werden binnen enkele maanden gevonden. Een van hen vertelde de politie hoe Refalo haar een aantal keren had verkracht. De ander vertelde dat hij het bij haar had geprobeerd. Door de verklaringen van de meisjes werden 12 andere slachtoffers tussen de 12 en 18 jaar geïdentificeerd.

 

'Als je een kind misbruikt, zul je worden aangepakt'

 

Autoriteiten mobiliseerden een team om Refalo te arresteren. Maar hij was naar een ander eiland gevlucht. Door ook andere plaatselijke politie in te schakelen, kon de verdachte alsnog worden gearresteerd.
“De samenwerking tussen de nationale en de lokale politie en de regering was bijzonder,” vertelt Jesse. “Dit is een geweldig voorbeeld hoe diverse schakels in het systeem kunnen samenwerken om kwetsbare vrouwen en kinderen te beschermen.”

Regalo zit nu in vast en wacht op de rechtszaak tegen hem. Wanneer hij wordt veroordeeld voor mensenhandel, zal hij volgens de strikte Filipijnse wetten levenslang krijgen.

 

Duidelijke boodschap

IJM zal de openbaar aanklager ondersteunen in de zaak en zal samenwerken met de overheid om ervoor te zorgen dat de slachtoffers bescherming krijgen. Ook zullen onze maatschappelijk werkers met de meisjes blijven optrekken en ervoor zorgdragen dat zij de juiste nazorg ontvangen en hun leven weer kunnen herstellen.


De zaak kreeg media-aandacht op de Filipijnen en in Australië. Positieve hieraan is dat dit een duidelijk signaal afgeeft aan potentiele daders, aldus Jeff Nagle, directeur van IJM in Australië. “De zaak tegen Michael Refalo is een duidelijk boodschap aan pedofielen in Australië en aan sekstoeristen uit de wereld: als je een kind misbruikt, zul je worden aangepakt.”


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden