Proscovia werd haar huis uitgejaagd

woensdag 10 juni 2015

ProscoviaKAMPALA, OEGANDA – Proscovia en haar drie kinderen wachten nog steeds op de dag dat zij voorgoed naar hun eigen huis terug kunnen. Maar ze wachten niet langer zonder hoop.

De man die die nu al twee jaar lang uit is op het huis van Proscovia moet zich nu verantwoorden voor de rechtbank. Bij een van zijn dreigementen wurgde hij Proscovia, terwijl haar kinderen doodsbang toekeken.

“Deze man moet worden tegengehouden,” zegt Proscovia. “Ik wil laten zien dat niemand de wet in eigen hand mag nemen en zichzelf toe-eigenen wat niet van hen is.”

 

'Het leven was zwaar' 
Proscovia’s echtgenoot met wie zij twintig jaar getrouwd was, overleed in 2013 aan kanker. Zij bleef achter met drie kinderen en het land dat van hen was.

“Toen mijn man overleed, dacht ik dat ik het leven alleen niet zou aankunnen,” vertelt Proscovia. “Het leven was zwaar.”

 

'Het ergste van alles was wel dat hij ’s nachts naar ons toekwam om ons te bedreigen' 


Ondanks haar verdriet zorgde Proscovia voor haar kinderen. Op haar land verbouwde voldoende om zelf van te kunnen eten en om voor een klein inkomen te zorgen.

Maar haar leven werd een nachtmerrie toen een van de familieleden van haar man van haar eiste dat zij het huis en haar grond aan hem zou geven. Hij dreigde haar: “Als je niet uit jezelf weggaat, zullen we je vermoorden en je kinderen opensnijden.” Proscovia ging naar lokale leiders, op zoek voor hulp. Maar de dreigementen gingen maar door.

“Het ergste van alles was wel dat hij ’s nachts naar ons toekwam om ons te bedreigen,” vertelt zij. “Ik probeerde vol te houden, maar doodsbang.”


“De dreigementen gingen door tot op een dag een neef van haar overladen man haar aanviel, sloeg en probeerde haar in haar eigen huis te wurgen. Haar geluk was dat een voorbijganger het zag en de man tegenhield.

“Ik was zo bang,” vertelt Prsocovia. “De volgende dag nam ik mijn kinderen mee en gingen wij naar mijn moeder.”

Weggevlucht
Proscovia en haar kinderen trokken in bij haar moeder die in een huisje woonde met twee slaapkamers, samen met 16 anderen. In een poging voor inkomen te zorgen, probeerde zij het huis waar ze uit was weggevlucht te verhuren. Maar de neef van haar man begon ook de huurder te bedreigen. Hij stelde dat Proscovia geen recht had het huis te verhuren omdat het niet van haar was.

“Zolang de man in de buurt was, durfde ik niet naar mijn huis terug te keren,” zegt Proscovia. Ze had niet het idee dat er ook maar iemand was die het voor opnam. Totdat zij op de radio een reclame hoorde van IJM waarin IJM stelde dat het eigendom van weduwen niet gestolen mocht worden. Proscovia volgde vervolgens een training over eigendomsrechten dat door IJM werd gegeven. Eindelijk had zij iemand gevonden die naar haar wilde luisteren. Ze deelde haar verhaal met IJM en deed daarna met hulp van IJM aangifte bij een speciale afdeling van de politie. IJM had de politie eerder geholpen bij het opzetten van deze afdeling. Agenten werden getraind in hoe illegale landonteigening aan te pakken.
“Ik was zo blij dat IJM mijn zaak op zich nam. Nu kreeg ik eindelijk de hulp die ik zo hard nodig had.”

IJM werkte samen met de speciale afdeling van de politie om de man die Proscovia al zo lang bedreigde te arresteren. Hij werd aangeklaagd en wordt nu vervolgd om zijn misdaden.

“Deze zaak laat de gemeenschap en lokale leiders zien dat zij niet in angst hoeven te leven voor dit soort misdadigers,” zegt Diana Angwech, advocaat van IJM die de zaak op zich heeft genomen. “De wet kan niet worden genegeerd en daders van illegale landonteigening zullen ter verantwoording worden geroepen.”

IJM zal Proscovia blijven beschermen en haar blijven ondersteunen. Ze blijft in het huis van haar moeder gedurende het proces. “Ik heb er goede hoop in dat IJM mij zal helpen mijn huis terug te krijgen. Ik bid dat ik weer met mijn kinderen naar huis kan.”Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden