Het verhaal van Clarisa

vrijdag 5 juni 2015

Clarisa

Een tekening die Clarisa maakte

SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK - Clarisa* werd gered uit de seksindustrie in de eerste reddingsoperatie van IJM op de Dominicaanse Republiek. Wij ontmoetten haar voor het eerst in oktober 2014. Zij vertelde hoe een man haar ondanks haar duidelijke tegenstand, verkrachtte. Vervolgens verkocht de man haar aan een andere man, die haar ook misbruikte.


Beide verdachten dreigden Clarisa en haar familie nog meer aan te doen als ze anderen zou vertellen wat er was gebeurd.
Clarisa is als vele andere meisjes die wij hebben ontmoet. Lief en vriendelijk. Een meisje met grote dromen voor de toekomst, maar slechts weinige mogelijkheden om die dromen na te kunnen jagen. Ze komt uit een gezin van 9 kinderen en groeide op in een arme gevaarlijke wijk in Santo Domingo, de hoofdstad.
Veel van de meisjes lopen gevaar slachtoffer te worden van seksueel misbruik. Maar Clarisa liep meer gevaar dan haar leeftijdsgenootjes. Ze heeft namelijk een verstandelijke beperking. Ze denkt als een meisje van zes.
Haar onschuld maakte haar een gemakkelijke prooi voor een man uit haar sloppenwijk die het op kleine meisjes gemunt had. Hij verkrachtte haar – misschien wel talloze keren in een jaar tijd. Vervolgens verkocht hij haar aan een vriend. Later kwamen wij erachter dat hij wel vaker pooier was van jonge meisjes. We hebben geen idee hoe hij nog meer geld aan Clarisa had willen verdienen…

Wanhopig voor hulp
Haar moeder, Alma* begreep niet waarom haar lieve dochter steeds agressiever werd. Soms was Clarisa dagen verdwenen en Alma had geen idee wat er aan de hand was. Toen ze achter de verschrikkelijke waarheid kwam, snelde zij naar de lokale autoriteiten, wanhopig op zoek naar hulp.

IJM werkte vervolgens met hen samen om de verdachten te arresteren. De arrestatie was een overwinning - maar zeker nog niet het eind van het verhaal.

De dagen na de arrestatie zijn voor meisjes als Clarisa misschien wel het meest gevaarlijk. Het woord verspreidde zich namelijk snel binnen de sloppenwijk. Als de verdachten vrij zouden komen, zouden zij gemakkelijk wraak kunnen nemen. We hadden 48 hectische uren om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen om de verdachten in de gevangenis te kunnen houden. (Lees hier meer over de arrestatie van de verdachten).

 

Nog vast
Deze verdachte mensenhandelaren zitten vandaag de dag nog vast. We zetten alles op alles om hen veroordeeld te krijgen. Het is de enige manier om iets meer veiligheid te creëren voor Clarisa en andere meisjes. En hun veroordeling zal de samenleving laten zien dat het niet langer gepikt wordt dat meisjes worden verkracht.

Voor de eerste keer in haar leven gaat Clarisa nu naar school. Ook krijgt zij de medische zorg die zij nodig heeft.

 

'Ze had een stralende glimlach op haar gezicht'

 

Jessica Ortiz, hoofd van IJM’s casework vertelt dat Clarisa nu in een nazorgtehuis woont.
“Toen ons team haar voor het eerst ontmoette, zagen wij een kwetsbaar onschuldig meisje die heel veel liefde nodig had. Wanneer iemand het over het misbruik had, zagen wij de pijn in haar ogen. Het was duidelijk dat zij niet de juiste zorg kreeg.
Toen wij haar deze week, zoals wij regelmatig doen, bezochten, vertelde zij ons nog steeds verhalen. Maar nu gingen de verhalen over de school waar ze heen gaat. Zij liet ons een schriftje van school zien en het huiswerk dat zij had gemaakt. Ze had een stralende glimlach op haar gezicht.

Clarisa is een gelukkiger meisje geworden. Ze heeft veel vriendinnen in het tehuis en in de kerk waar ze naartoe gaat. Het was een zegen dat het tehuis haar wilde opvangen.

Ook haar moeder is gelukkiger. Ookal doet het haar elke keer weer verdriet haar in het tehuis te moeten achterlaten, ze weet dat Clarisa hier de beste zorg krijgt. Toen Clarisa ons vertelde wat ze allemaal leerde en meemaakte, zat haar moeder te stralen.

 

* Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Help meisjes als Clarisa!
 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden