Monnik veroordeeld voor 124 jaar gevangenisstraf voor misbruik

woensdag 3 juni 2015

Pra Chai stond aan de top van een netwerk

CHIANG MAI, THAILAND – Een Thaise monnik, bekend als Pra Chai, is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het verhandelen en misbruiken van tienerjongens. Pra Chai is de zesde monnik die is veroordeeld in een zaak waaraan IJM sinds begin 2014 werkt.


Pra Chai was de leider van een mensenhandelnetwerk. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 124 jaar. Thailand laat hiermee zien dat ze misdadigers steeds vaker verantwoordelijk houdt voor hun misdaden, dit ongeacht hun positie.

"Wanneer je de top van de organisatie aanpakt, neem je de rest ook mee. Daarmee help je niet alleen de kinderen die nu misbruikt zijn, maar ook kinderen die anders in de toekomst gevaar hadden gelopen," vertelt Khem Saksakunmongkhon, directeur van IJM's veldkantoor in Thailand.

Tweelingbroers
Dahm* en Dang* zijn tweelingbroers. Hun moeder was 12 jaar toen zij de jongens kreeg. Haar ouders voedden de jongens vervolgens op. De jochies gingen op hun 12e van school af. Ze vonden een groep vrienden van dezelfde leeftijd die ook uit gebroken gezinnen kwamen en met wie zij optrokken.

Pra Chai was een van de monniken die Dahm, Dang en andere jongetjes uit de groep vriendjes seksueel misbruikten. Zij gaven de jongens , die inmiddels tussen de 15 en 17 waren, cadeautjes en geld als zij hun mond zouden houden over het misbruik.

"Omdat de jongens uit gebroken gezinnen kwamen, hadden zij al heel wat ellende meegemaakt. Het waren straatkinderen die gehard waren en zo hun eigen maniertjes hadden gevonden met moeilijkheden om te gaan. Zij dachten ook dat het misbruik hen geen kwaad kon doen, maar het zal hen absoluut beïnvloeden, hetgeen zij zich nu nog niet realiseren," legt Wibunrat Ladaphongpattana, maatschappelijk werker van IJM uit.

 

'De politie nam contact op met IJM met de vraag of wij konden helpen'De politie nam contact op met IJM met de vraag of wij konden helpen in de ingewikkelde zedenzaak. Prai Chai en de andere monniken waren gerespecteerde leden van de gemeenschap. Het was cruciaal solide bewijsmateriaal tegen hen te vinden.

In de daaropvolgende maanden hielp IJM de openbaar aanklagers met een aanklacht tegen de monniken. Enkele van de jongens kozen ervoor hun verhaal te delen.

De verklaringen van de jongens - en die van andere monniken - wezen Pra Chai aan als het hoofd van het netwerk dat de jongens misbruikte. Hij was degene die de jongens benaderde en de mensenhandelaar bleek die de leiding had.

De zaak tegen hem begon in oktober 2014 en eindigde in maart 2015. Pra Chai gaf toe schuldig te zijn aan mensenhandel en misbruik van minderjarigen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 124 jaar. Hij zal echter maar 50 jaar daadwerkelijk vastzitten, omdat dit nu eenmaal de maximale straf is voor dit soort zaken in Thailand.


Duidelijk signaal
Veroordelingen die vorig jaar aan drie monniken waren gegeven, bleken nogal zwak. Ze kwamen voorwaardelijk vrij. "In de boeddhistische gemeenschap hebben de monniken hoog aanzien. Het is moeilijk om hen veroordeeld te krijgen voor misdaden," legt Wibunrat uit. Ze vervolgt dat de veroordeling van Pra Chai een duidelijk signaal is dat de cultuur van straffeloosheid langzaam maar zeker begint te veranderen.

Dahm en Dang zijn nu 16 jaar. Zij krijgen nog trauma-counseling en nazorg van het IJM-team. Ze woonden een tijd in een opvangtehuis, maar zijn nu weer terug op hun grootouders. IJM verzorgt counseling voor de gehele familie, inclusief de moeder van de jongens. Ze krijgen hulp wat betreft gezondheidszaken, een veilige woonomgeving en het maken van toekomstplannen. Ook zijn ze geholpen bij het vinden van een parttime middelbare school en bij werk.

Wibunrat en het IJM-team zullen de jongens blijven bijstaan. "Zij hebben goede rolmodellen en adviseurs nodig. Wij kunnen dit nu voor hen zijn. En we zien dat de jongens veranderen. Een van hen realiseert zich nu echt dat hij voor zijn oma moet zorgen. Hij heeft zijn werk in de bouw goed opgepakt. Hij spaart wat geld en doet zijn best op school. We zien dat hij volwassen aan het worden is."

* Dit zijn niet hun echte namen

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden