Verkrachter Irene (7) in gevangenis

woensdag 3 juni 2015

Na twee jaar onvermoeibare inzet van ons team in Bolivia, heeft een man 22,5 jaar gevangenisstraf gekregen voor het seksueel misbruiken van zijn nichtje van 7 jaar. Gedurende de zaak kende de familie vele tegenslagen in het juridisch systeem van Bolivia. Ook werden zij bedreigd. Maar zowel zij als IJM waren vastberaden recht te vinden voor Irene.

Het misbruik van de oom werd voor het eerst ontdekt door de 12-jarige broer van Irene, Federico. Toen hij aan zijn moeder vertelde wat er was gebeurd, viel zij flauw van de schrik.

Wat Frederico en zijn moeder toen nog niet wisten, was dat dit de vijfde keer was dat de man Irene had verkracht.

Wat Irene is aangedaan, is exemplarisch voor de statistieken van seksueel misbruik in Boliva en over de wereld. De meeste daders zijn familieleden. Mensen die de slachtoffers eerst zo vertrouwden. Volgens sommige rapporten, is dit in 80 a 90 procent het geval. Dat het vaak om familie gaat, is de reden dat de misdaad 'vergeten' wordt en in stilte gedragen. Tienduizenden zaken worden nooit opgegeven. Dit heeft tot gevolg dat de daders zich straffeloos voelen en hun gang dus blijven gaan.

"Als Frederico niets had gezegd, had ik het niemand verteld," gaf Irene toe. "Ik was doodsbang."

Omdat de vader van Frederico en Irene een paar maanden eerder was omgekomen bij een verkeersongeluk, stond hun moeder er alleen voor. Ze was bang voor haar gewelddadige zwager en de mogelijke gevolgen als zij aangifte tegen hem zou doen. Maar ze vertelde dat zij wist dat zij voor haar dochter moest opkomen.

Tegenslagen
Ze belde de politie. Antonio werd gearresteerd en kwam ook niet op borgtocht vrij. Dit was - dit keer - het gemakkelijke deel van het proces. De problemen kwamen later...
De moeder van Irene schakelde een advocaat in om haar door het complexe juridische systeem van Bolivia te helpen. Alles leek goed te gaan. Maar al snel kwam zij erachter wat wereldwijd mensen in armoede ervaren: zij kunnen geen juridische hulp betalen. Verwacht werd dat ze voor elke afspraak met haar advocaat, elk document en elke hoorzitting zou betalen. En dat in een zaak die eindeloos zou gaan duren. De tekeningen stapelden zich op en de alleenstaande moeder van drie kinderen kon ze niet meer betalen.

 

'Toen hij aan zijn moeder vertelde wat er was gebeurd, viel zij flauw van de schrik'Dit was het moment waarop iemand haar wees op IJM. Onvermoeibaar werkten juridische medewerkers en advocaten van IJM samen met politie en openbaar aanklagers aan de zaak. Zij zorgden voor getuigen en forensisch en ander bewijsmateriaal. Toen Frederico besloot te getuigen, hielp het team hem de waarheid te vertellen. Langzaam maar zeker werd de zaak door het stroperige juridische systeem van Bolivia geleid.

Ondertussen kregen Irene en haar familie nieuwe problemen: ze werden bedreigd door de familie van Antonia die eisten dat zij de zaak lieten vallen. Voor hun veiligheid werden Irene, Frederico, hun kleine zusje en hun moeder gedwongen hun huis te verlaten.

 

Vechten
Veel slachtoffers van seksueel geweld worden bedreigd door de daders. Maar Irene gaf niet op. Het IJM-team was net zo vastbesloten om de familie in veiligheid te brengen en ervoor te zorgen dat zij niet de rest van hun leven in angst hoefden te leven. "We zouden tot het eind blijven vechten," vertel Daniela Nieto, advocaat van IJM.


Twee jaar later, werd dit beloond. Op 21 mei werd Antonio veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22,5 jaar voor het verkrachten van Irene.

Irene, nu 10 jaar, werkt aan haar herstel. Ze krijgt therapie van maatschappelijk werkers van IJM en ze leert gitaarspelen. De familie woont weer in hun eigen huis.

Analia Velasquez, de maatschappelijk werker van IJM die Irene helpt, vertelt: "Ondanks alles wat gebeurd is, verlangt zij haar leven op te pakken. Als ze groot is, wil zij lerares worden en voor haar moeder zorgen."


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden