155 slaven bevrijd uit twee wierookfabrieken

zaterdag 30 mei 2015

De ruimte waar de slaven verstopt werden

De eerste stappen in vrijheid

BANGALORE, INDIA - 155 vrouwen en mannen die tot wel drie jaar lang werden vastgehouden als slaven in een wierrookfabriek, zijn nu vrij. Sommige families waren verhandeld uit Nepal. Ze werden 24 uur per dag bewaakt door bewakers met honden.

“Wij leden hier meer dan veroordeelden die in de gevangenis zitten,” vertelde een jongen van 21 die afkomstig was uit Assam, een staat in het noordoosten van India. “Toen ik hier aankwam, nam de eigenaar van de fabriek mijn portemonnee en mobiel af. Hij bleef maar vertellen dat hij ons een keer zou betalen. Maar toen ik hem zei dat ik terug wilde naar Assam, sloeg hij mij in elkaar en bedreigde hij mij. Sinds ik hier ben, heb ik geen contact meer kunnen leggen met m’n familie. Ik heb gewacht op een mogelijkheid om te kunnen ontsnappen. Maar die kwam niet...”

De reddingsoperaties op 28 mei begon toen IJM een telefoontje kreeg van een politie-agent in Bangalore. Hij was eerder door IJM getraind in slavernij te herkennen en aan te pakken. Nu belde hij IJM voor assistentie bij een geplande reddingsoperatie bij een wierookfabriek. IJM stelde direct een team samen en ontmoette de politie en lokale autoriteiten bij de fabriek.

 

Zeven dagen per week
Na de bevrijdingsactie deelde iedereen over hun zware leven in slavernij. De 107 slaven waren verhandeld naar Bangalore, vanuit onder andere Nepal, 1300 kilometer daar vandaan. Zij werden gedwongen zeven dagen per week te werken, van 6 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. Sommigen van hen moesten met gevaarlijke chemicaliën werken. De slachtoffers vertelden ook dat zij werden mishandeld door de eigenaar en dat hen werd verboden de fabriek te verlaten, ook niet wanneer zij medische hulp nodig hadden. De 107 mensen deelden 1 ruimte met 1 toilet.

 

'De 107 mensen deelden 1 ruimte met 1 toilet'


Terwijl de slachtoffers vertelden van hun zware levensomstandigheden in de fabriek, vertelden twee van hen dat hun broers in een zelfde soort fabriek werden vastgehouden in de staat Tamil Nadu. IJM nam direct contact op met de anti-mensenhandel unit en lokale autoriteiten. Om half acht ’s avonds begon een tweede reddingsoperatie.


Weggehaald?

Een stroomstoring in het dorp zorgde ervoor dat het pikdonker was. Het team had moeite de fabriek te vinden. Toen zij eindelijk aankwamen, leek het verlaten te zijn. Maar half opgegeten eten dat nog warm op de borden lag en waaiers die aanstonden in de hete ruimte, deed vermoeden dat de slaven hals over kop waren weggehaald. Het leek erop dat de eigenaren van de fabriek op de hoogte waren gebracht van de reddingsoperatie.

“Toen we de fabriek doorzochten, waren wij verbijsterd, geschokt en stomverbaasd. Er was geen elektriciteit, de ruimte was aardedonker. Ik gebruikte de zaklamp op mijn mobieltje om de ruimte te doorzoeken. Ik vond niets. Uiteindelijk zag ik in een kleine ruimte een groep mensen dicht op elkaar zitten,” vertelt Sam George, hoofd nazorg van IJM.

“Toen ik tegen de mensen begon te praten, riep mijn college Praisey vanuit een andere ruimte mijn naam: 'Sam, dit moet je zien!' Ik rende naar de andere ruimte en was weer geschokt van wat ik zag. Door het licht van mijn telefoon kon ik een honderdtal ogen zien – als kleine dieren in het donker – die mij aankeken. Ik was verward. Toen mijn ogen aan het donker begonnen te wennen, realiseerde ik mij dat het mensen waren!”

48 slaven werden uit deze tweede fabriek gered. De komende dagen zullen zij worden begeleid naar de plaats waar zij vandaan komen.

IJM Banaglore zorgt voor de nazorg van de slaven. De 107 bevrijde slaven uit de eerste fabriek kregen allemaal een vrijheidscertificaat van de overheid. Zij zullen volgende week naar huis gaan.

De zaak tegen de verdachten zal worden opgepakt. De eigenaar van de fabriek in Bangalore is gearresteerd, samen met een mensenhandelaar en drie van zijn medewerkers.Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden