Politie bevrijdt 4 jonge vrouwen direct na training IJM

donderdag 28 mei 2015

De bar waar de meisjes werden verkocht

De kamer die klanten konden huren

PAMPANGA, DE FILIPIJNEN -Vier meisjes zijn nu veilig! Ze werden verkocht voor seks in een beruchte wijk in De Filipijnen, maar zijn nu vrij. Dit dankzij politie-agenten die slechts uren voordat zij de meisjes bevrijdden, nog een training van IJM hadden gevolgd over een reddingsoperatie die eerder dat jaar had plaatsgevonden, waarbij 26 slachtoffers waren bevrijd. De avond van de trainingsdag, gingen zij naar de wijk voor een praktijktraining. De bevrijding van de vier meisjes was het gevolg!


Tijdens de training spraken advocaten van IJM over de wet in de Filipijnen tegen mensenhandel. Ook deelden zij hoe politie-agenten geredde meisjes het best kunnen ondervragen naar hun omstandigheden, om zo voldoende bewijsmateriaal te verzamelen tegen de daders. Toen de training was afgelopen, reden een groep agenten en medewerkers van IJM naar een bar in wijk waar nachtclubs adverteren met ‘girls, girls girls’.

Het is ook een wijk waar de wet steeds beter gehandhaafd word door lokale politie. Mensenhandelaren en eigenaren van bars moeten steeds nieuwe manieren bedenken om minderjarige meisjes voor seks aan te bieden aan klanten, zonder gepakt te worden.

 

Eten, drank en seks
De meisjes en jonge vrouwen die de agenten en IJM nu op het oog hadden leefden in kleine kamers in hetzelfde gebouw als waar de bar gevestigd was. Soms wel met tien meisjes op één kamer. Daar kregen zij voedsel en onderdag, met als doel de meisjes er zo lang mogelijk te houden.

De meisjes moesten de klanten in de bar vermaken. De klanten konden vervolgens een kamer bestellen, waarbij zij eten, drank en seks met een van de meisjes bij ingegrepen was.

Door klanten voor een kamer te laten betalen, probeerden de eigenaren van de bar te verbergen dat ze de meisjes te koop aanboden. Maar omdat de politie getraind was in dergelijke afleidingsmethoden, wisten zij toch bewijs te verzamelen.

Vier meisjes van 17 jaar
Het reddingsteam ontdekte vier meisjes van 17 jaar in de bar die te koop warden aangeboden. Twee verdachten werden gearresteerd. Zij worden nu aangeklaagd voor mensenhandel in minderjarige meisjes.

 

Bar nog deze maand gesloten


Ondersteund door maatschappelijk werkers van IJM en van de overhead, ondervroegen de agenten de slachtoffers en documenteerde hun verhalen. Precies zoals zij die dag geleerd hadden.

De ondervragingen liepen zo soepel dat ze twee uur eerder klaar waren dan verwacht. De bewijzen waren zo duidelijk dat ambtenaren besloten dat de bar nog deze maand gesloten wordt.

De slachtoffers zijn naar een opvangtehuis gebracht waar maatschappelijk werkers van IJM hen zullen blijven bijstaan in hun herstel.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden