Bevrijding 117 slaven

donderdag 21 mei 2015

117 slaven bevrijd

IJM helpt hen terug te keren naar hun thuisstaat

CHENNAI, INDIA – 117 slaven konden deze week veilig naar huis, na de derde grote reddingsoperatie van IJM in India dit jaar. De laatste operatie vond plaats in twee steenfabrieken in het zuiden van India, nog geen maand nadat IJM hielp bij de bevrijding van 260 slaven in Bangalore. In februari bevrijdde IJM al 333 slaven, in de een na grootste reddingsoperatie ooit. Bij alle drie de acties waren veel van de slaven afkomstig uit Orissa, een van de armste staten van India.

“Deze reddingsoperatie laat een nieuwe trend zien. Mensenhandelaren weten precies waar ze moeten zoeken voor goedkope arbeiders. In Orissa, waar vaak grote droogte heerst, is het moeilijk werk te vinden,” legt Alice Suganya van IJM Chennai uit.

Hoe 117 slaven vastzaten
IJM hielp lokale autoriteiten bij de bevrijding van 117 slaven in een operatie die begon op donderdag 14 mei. De bevrijde slachtoffers werden meegenomen naar een lokale school waar de ambtenaren hen ondervroegen om zo hun verhalen duidelijk te kunnen documenteren. De families deelden hoe het drama acht maanden geleden voor hen was begonnen. Toen accepteerden zij namelijk een lening en de belofte voor een goede baan waarmee zij deze lening weer zouden kunnen afbetalen.

Eenmaal aangekomen in Tamil Nadu, de zuidelijkste staat van India, kwamen zij erachter dat zij gedwongen werden 18 uur per dag te werken en met dit lichamelijk zware werk slechts enkele centen verdienden. Maar zij spraken de lokale taal niet en konden nergens terecht voor hulp.

De slachtoffers vertelden hoe de eigenaren van de fabrieken hun psychisch en lichamelijk intimideerden zodat zij niet voor hun rechten durfden op te komen. In een van de gevallen was een man mishandeld en herhaaldelijk geslagen met een stok. De families konden geen kant uit en konden nergens medische hulp krijgen.

“Onze maatschappelijk werkers zagen bij de bevrijdingsactie dat de slachtoffers er extreem vermoeid en uitgehongerd uitzagen,” vertelt Alice Suganya. Zij maakte deel uit van het IJM-team dat assistentie verleende bij de actie. Zij zorgden er onder andere voor dat de families een goede maaltijd kregen en dat zij begrepen waarom zij ondervraagd werden. De ambtenaren reikten 65 vrijheidscertificaten uit. Deze officiële documenten pleiten de slachtoffers vrij van alle schulden.

IJM hielp na het weekend al de families terug te keren naar de staat waar zij vandaan kwamen. IJM regelde een speciale treinwagon en zorgde ervoor dat de families bij het eindstation werden opgevangen met auto’s die hen naar huis reden. De families zullen nu deel uitmaken van het twee jaar durende nazorgprogramma van IJM.

Nieuwe trend

Deze reddingsoperatie laat een trend zien. “Slechts een paar maanden geleden hielpen wij in Tamil Nadu bij de bevrijding van 333 slachtoffers uit een steenfabriek. En later bij 260 slaven uit een steenfabriek in de naastgelegen staat Karnataka. Al de arbeiders waren migranten uit Orissa die extreem kwetsbaar waren om misleid te worden met een lening en werk,” legt Alice uit.

Vorige week sloot IJM een serie vrijheidstrainingen af voor families die eerder dit jaar waren bevrijd en weer in Orissa wonen. De staf zag dat de families in het begin sceptisch waren en zich afvroegen of wij werkelijk bij hen zouden blijven om hen te helpen hun levens weer op te bouwen. Maar ons nazorgprogramma duurt zeker 2 jaar om slachtoffers te helpen.

Na hun bevrijding krijgen slachtoffers eerst een driedaagse vrijheidstraining, die bestaat uit workshops die ingaan op basisvaardigheden om te kunnen overleven. Onze veldwerkers blijven vervolgens bij al de families betrokken om met hen individuele plannen te maken om hun levens weer op te bouwen. In de maandelijkse meetings komen al de families weer bij elkaar om seminars van IJM en partnerorganisaties te volgen, waarin zij worden geholpen werk te vinden en waarbij zij steun krijgen in problemen die dan mogelijk spelen.

Alice: “Het is een behoorlijke uitdaging geweest om ons programma ook in deze staat van de grond te krijgen. Maar het is een absolute voorwaarde om op lange termijn succes te hebben met de families. Wij willen niet alleen mensen redden, maar hen ook helpen weer om eigen benen te staan.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden