Eindelijk een toekomst voor Athu

maandag 11 mei 2015

Athu (links) met de directeur van IJM Thailand

CHIANG MAI, THAILAND – Burgerschap is niet iets waar wij vaak aan denken: De plaats waar je bent geboren, bepaalt je status. Maar voor Athu is burgerschap een waardevol geschenk!

“Mijn leven zou er totaal anders hebben uitgezien, wanneer ik burgerschap had gehad van de plaats waar ik ben geboren. Dan had ik namelijk de kans gehad plannen voor de toekomst te maken en te dromen over wat ik wilde bereiken. In plaats daarvan ben ik mijn leven lang bezig geweest dit burgerschap te krijgen, hetgeen mij veel geld heeft gekost en waardoor mogelijkheden aan mij voorbij zijn gegaan,” legt Athu uit.

Er zijn wereldwijd circa 12 miljoen mensen die stateloos zijn zoals Athu. En een op de vijf van hen woont in Thailand.


‘Volgens de documenten ben ik niemand’

 


Athu is een boer en begin veertig. Hij is vader van vier kinderen. Hij behoort tot een bergstam, een etnische minderheid dat al generaties lang langs de bergachtige grens van Thailand woont.

Ondanks het feit dat hij is geboren in Thailand en er een speciale wet is om hem officieel een staatsburger te maken, leeft Athu al heel zijn leven zonder documenten. Complexe reglementen, een gebrek aan middelen, vooroordelen en onverschilligheid van de overheid staan mensen als Athu in de weg om hun benodigde papieren en registratie te bemachtigen, die hun burgerschap bewijzen.


In 2000 deed Athu de aanvraag om een Thais burger te kunnen worden. Hij zette een eerste stap op een lang weg waarin hij werd gediscrimineerd en ontmoedigd. “Volgens de documenten ben ik niemand. Ik voel mij waardeloos,” legt Athu uit.

Zonder de juiste papieren waar zij volgens de wet wel recht toe hebben, kunnen de leden van de Thaise bergstammen geen aanspraak maken op voorzieningen als zorg in een ziekenhuis en het bezitten van land. Ook kunnen zij gearresteerd worden voor het feit dat zij buiten hun district reizen. Ook hebben zij geen garantie onderwijs te krijgen of op een eerlijk salaris voor hun werkzaamheden. Zonder de bescherming van het rechtssysteem, zijn vrouwen en meisjes bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld, zoals misbruik en mensenhandel.

Athu vertelt dat hij geen eigen bedrijf kon beginnen of deel kon uitmaken van een lokale gemeenschap. De enige optie was te werken als boer. “Het moeilijkste was echter om te reizen. Ik was altijd doodsbang dat de politie mij zou oppakken. Ik kon geen kant uit.”

“Het is erg duur om naar de District Office te gaan om de status van mijn aanvraag te bekijken. Soms moest ik hiervoor geld bij mijn buren lenen. De laatste keer dat ik de status van mijn aanvraag wilde inzien, had ik geen geld meer om terug naar huis te komen.”


IJM ontmoet Athu
Bijna tien jaar nadat Athu een aanvraag had ingediend, kwam een klein team van IJM naar zijn dorp. IJM organiseerde een vergadering voor bewoners van het dorp die geen identiteitspapieren hadden, het meest belangrijke document dat hun burgerschap bewees.

Athu herinnert zich dat IJM hem vanaf 2009 hielp met waar hij recht op had. “Ik geloofde in IJM omdat IJM professioneel genoeg is om met de overheid in gesprek te gaan. Ik zag dat andere bewoners uit het dorp hun papieren kregen door de hulp van IJM.”
“Ik had het gevoel dat ik door de hulp van IJM de macht had bij de het districtskantoor mijn rechten op te eisen,” vertekt Athu.


Eind aan het wachten
Het moment waarop Athu veertien jaar had gewacht, kwam in november 2014. Toen hij eindelijk zijn identiteitsbewijs kreeg, zei hij: “Ik dacht dat deze dag nooit zou komen. En toch is het vandaag gebeurd.”

“Mijn identiteitsbewijs helpt mij te krijgen waar ik recht op heb. Ik mag stemmen. Ik ben hier ongelooflijk trots op. Rechten betekenen alles voor mij,” legt hij uit.

Athu zegt dat hij anderen wil aanmoedigen te vechten voor hun rechten om officiële burgers te worden. “Er zijn nog zoveel mensen die hun identiteitskaart nog niet hebben. Die nog steeds wachten. Ik wil hen aanmoedigen vol te houden. Geef niet op. Als je er voor vecht, zul je het uiteindelijk krijgen. Net als ik.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden