IJM traint 75 agenten Bolivia

maandag 11 mei 2015


LA PAZ, BOLIVIA – Seksueel geweld is aan de orde van de dag in Bolivia. Maar slechts een fractie van de verkrachtingen wordt aangegeven. Een op de drie meisjes uit Bolivia wordt voor haar 18e slachtoffer van seksueel misbruik.


Twee jaar geleden ging een nieuwe wet van kracht en werd een speciaal politieteam in het leven geroepen om deze misdaad tegen te gaan. Nu is het zaak deze agenten toe te rusten zodat zij de wet ook daadwerkelijk handhaven.

Eerder dit jaar leidde IJM een speciale training voor de agenten


Waarom training van belang is
Stel je een 8-jarig meisje voor die op het politiebureau aangifte komt doen over een verkrachting. Ze wordt naar een drukke ruimte gebracht waar mannen en vrouwen in uniform achter hun bureau zitten te werken, druk aan het praten met elkaar of aan de telefoon. Ze kunnen haar allemaal zien binnenlopen. Een politie-agent begint vervolgens met haar vragen te stellen over waar haar stiefvader haar heeft aangeraakt en hoe vaak hij dit doet.

Stel je nu een onderzoeker van de politie voor. Hij krijgt minder betaald dat zijn collega’s die in het antidrugs team zitten. Zijn kantoor heeft te weinig middelen voor handen – zo moet hij zijn eigen wapen aanschaffen en zijn er niet eens genoeg pennen en notitieblokken voor al de medewerkers.
Hij moet de verklaring van het 8-jarige meisje vastleggen. Maar er is geen ruimte waar hij haar in alle rust kan ondervragen. Dus neemt hij haar mee naar zijn bureau. Het is nu eenmaal zijn taak haar te ondervragen en het gesprek vast te leggen. Hij vraagt een collega om een notieblok en een pen.

Deze gang van zaken geeft precies aan welke gevolgen een gebrek aan middelen heeft voor slachtoffers van seksueel misbruik. Velen van hen zijn kinderen: jongens en meisjes die zijn misbruikt door volwassenen op wie zij hadden moeten kunnen vertrouwen. Kinderen dus die lijden aan een groot trauma.


Ambtenaren toerusten
IJM werkt sinds 2007 in Bolivia om onderzoek te doen naar seksueel misbruik van kinderen en daders te laten berechten. Eerder dit jaar werd IJM uitgenodigd door de Special Force in the Fight Against Violence (in het Spaans bekend als het FELCV) een training te verzorgen aan 75 nieuwe onderzoekers van de politie. (De Deense overheid investeerde in de training die een week duurde en zal de unit financieel blijven ondersteunen.)

De training was intensief en de trainingsdagen duurden wel 12 uur. IJM verzorgde modules waar de onderzoekers werd geleerd hoe om te gaan met zaken van seksueel geweld. Aan de orde kwamen onderwerpen als de juridische opbouw van dergelijke zaken, forensisch onderzoek, interview-technieken en verslaglegging.

 

'Het was een van de beste trainingen die wij hebben gehad'De training was een uitgelezen kans voor IJM Bolivia om uit te leggen hoe IJM haar casework aanpakt. De deelnemers leerden van de praktijkervaringen van IJM hoe zowel empatisch te zijn en de slachtoffers en hun gezinnen weer te helpen voor zichzelf te kunnen zorgen.


Impact van de training
Onderzoekers van IJM zagen dat de deelnemers van de training hadden geleerd zich in de positie van de slachtoffers te verplaatsen. De sessies leerden hen hoe de cliënten te ondervragen waarbij het welzijn van de slachtoffers centraal staat. Zij leerden inzien hoe moeilijk het voor slachtoffers – zeker voor kinderen - van seksueel geweld kan zijn om over het misbruik te praten.

Analía Velásquez, hoofd nazorg van IJM Bolivia, legde in een van haar sessies uit hoe de onderzoekers zelf konden omgaan met de verschrikkelijke verhalen die zij voortdurend van de slachtoffers met wie zij werken, horen. Al werd dit onderdeel van de training in eerste instantie met enige tegenzin gevolgd, zagen de deelnemen uiteindelijk wel het belang ervan in.

“Het was waardevol om ideeën te kunnen wisselen met onderzoekers uit diverse provincies van Bolivia,” vertelt Gabriela Gúzman, hoofd van FELCV. “Het was een van de beste trainingen die wij hebben gehad.”


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden